Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hasiči v Grécku bojovali s viac ako 50 lesnými požiarmi: Ľudia utekali z dedín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Scott Stoddard/Grants Pass Daily Courier via AP)

ATÉNY - Hasiči v Grécku bojovali v sobotu s viac ako 50 lesnými požiarmi, ktoré si vynútili aj evakuáciu jednej obce na pobreží ostrova Eubója. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dnes vypuklo 51 požiarov," uviedol námestník ministra civilnej ochrany Nikos Hardalias na tlačovom brífingu. Pre rozsiahly lesný požiar museli evakuovať dedinu Niborio na ostrove Eubója ležiacom pri polostrove Atika, na ktorom sa nachádza aj metropola Atény. Ešte pred nariadením evakuácie z dediny ušlo približne 500 ľudí, prevažne dovolenkárov.

"Požiar sa vďaka vetru presunul na juh v dôsledku čoho požiadal príslušný predstaviteľ hasičského zboru o preventívnu evakuáciu obyvateľov (dediny) Niborio. Požiar naďalej zúri, momentálne však nie sú ohrozené nijaké domy ani infraštruktúra," uviedol Hardalias. "Situácia je naďalej hrôzostrašná a to aj napriek boju, ktorý (s plameňmi) vedieme zo zeme aj zo vzduchu," povedal Lefteris Raviolo, starosta neďalekého mesta Karystos.

Do boja s plameňmi bolo nasadených viac ako 60 hasičov, 23 hasičských áut, šesť vrtuľníkov a sedem hasiacich lietadiel. Dovedna štyri požiare zúrili v sobotu aj v okolí miest Elefsina, Aspropyrgos a Varnavas ležiacich v západnej, respektíve severovýchodnej časti Atiky. Hasičom sa okrem toho podarilo dostať v sobotu popoludní pod kontrolu požiar, ktorý vypukol v prístavnom meste Volos v Tesálii v strednej časti Grécka.

Grécko bojuje s lesnými požiarmi každoročne počas letnej sezóny, pre ktorú sú typické teploty presahujúce často 30 stupňov Celzia a silný vietor. V roku 2018 zahynulo pri lesnom požiari v pobrežnom letovisku Mati, ležiacom neďaleko Atén, zahynulo 102 ľudí. Išlo o najtragickejší požiar v novodobých dejinách krajiny.

Viac o téme: LesPožiarEvakuáciaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu