Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na západe USA zúria lesné požiare: Zničili už niekoľko desiatok domov a spôsobili výpadky elektriny

Lesné požiare bičujú západ USA Zobraziť galériu (2)
Lesné požiare bičujú západ USA (Zdroj: SITA (Oregon Department of Forestry via AP))

WASHINGTON - Tisíce ľudí v desiatich štátoch na západe USA museli opustiť svoje domovy v dôsledku rozsiahlych lesných požiarov. Najväčší z nich, v štáte Oregon, spôsobil výpadky elektrického prúdu v susednej Kalifornii. V utorok o tom informovala agentúra AP.

V štátoch od Aljašky po Wyoming vypuklo podľa Národného protipožiarneho centra takmer 60 lesných požiarov - viac než polovica z nich je v štátoch Arizona, Idaho a Montana. Západ USA zároveň sužuje už druhá vlna horúčav za ostatných niekoľko týždňov. Rozsiahle obdobie sucha spôsobené klimatickými zmenami vytvára podmienky na vznik ešte nebezpečnejších požiarov, tvrdia vedci.

Lesné požiare bičujú západ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA (Oregon Department of Forestry via AP))

Najväčší požiar v Spojených štátoch zúri na oregonskom vidieku, kde spustošil územie o veľkosti viac než 818 kilometrov štvorcových. Doteraz tam zhorelo 21 domov a viacero menších stavieb. Požiar navyše poškodil tri prenosové vedenia, ktoré zásobujú susednú Kaliforniu 5500 megawattmi elektrickej energie. Spoločnosť, ktorá prevádzkuje prenosovú sieť v Kalifornii, následne vyzvala obyvateľov, aby šetrili elektrinou.

Plamene sužujú aj štát Washington a tiež oblasti Nevady neďaleko hraníc s Kaliforniou. V kalifornskom národnom parku Údolie smrti (Death Valley), často najhorúcejšom mieste v USA, v nedeľu namerali 53,3 stupňa Celzia. V Las Vegas v štáte Nevada vystúpila ortuť teplomera na 45,6 stupňa. V sobotu tam bolo až 47 stupňov.

Začiatkom mesiaca zasiahla severozápad USA a západnú Kanadu vlna horúčav s teplotami do takmer 50 stupňov Celzia, ktoré prispeli aj k početným úmrtiam, píše agentúra DPA. V kanadskej obci Lytton 260 kilometrov severovýchodne od Vancouveru vtedy namerali 49,6 stupňa Celzia, čo bolo výrazne viac ako dovtedajší kanadský rekord 45 stupňov. O niekoľko dní neskôr Lytton takmer úplne vyhorel.

Predošlý mesiac bol podľa amerických úradov s priemernou teplotou 22,6 stupňa Celzia najhorúcejším júnom v Spojených štátoch od začiatku vedenia príslušných záznamov pred 127 rokmi.

Viac o téme: PožiarHorúčavyZápadUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu