Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Severnej Kórei sa boja o svojho vodcu: VIDEO Kim Čong-un výrazne schudol! Čo je za tým?

Kim Jong-un podľa záberov skutočne schudol. Zobraziť galériu (3)
Kim Jong-un podľa záberov skutočne schudol. (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Ľudia v Severnej Kórei sú vraj zdrvení z toho, ako veľmi Kim Čong-un, vodca tejto izolovanej komunistickej krajiny, v poslednom čase schudol. So svojimi obavami sa podľa agentúry Reuters zverili tamojším, štátom prísne kontrolovaným médiám, keď uvideli nedávno urobené zábery Kima.

VIDEO Kim Čong-un prehovoril o situácii v krajine: Problémom je nedostatok potravín

To, že severokórejský vodca výrazne schudol, si už začiatkom tohto mesiaca všimli zahraniční analytici. Tento zrejme 37-ročný muž predtým trpel obezitou. "Vidieť váženého generálneho tajomníka (Kim Čong-una) vychudnutého láme ľuďom srdcia," povedal istý muž v rozhovore, ktorý v piatok odvysielala severokórejská televízia KRT.

Reportáž KRT ukázala obyvateľov Pchjongjangu, ako na veľkej obrazovke umiestnenej na ulici sledujú koncert, ktorého sa Kim zúčastnil so straníckymi činiteľmi. Televízia neinformovala, prečo toľko schudol.

Keď sa severokórejský vodca začiatkom mesiaca po takmer mesačnej pauze objavil v médiách, analytici z juhokórejského portálu NK News, ktorý sa špecializuje na dianie v Severnej Kórei, si všimli, že má pásik hodiniek utiahnutý pevnejšie než obvykle. Aj jeho zápästie bolo štíhlejšie.

V Severnej Kórei sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Vzhľadom na to, že okolo severokórejských vodcov existuje silný kult osobnosti a ohľadom ich možných nástupcov vždy panuje neistota, je ich zdravie predmetom záujmu zo strany zahraničných médií, spravodajských služieb i analytikov.

Vlani sa dohady o zdraví Kim Čong-una objavili vzápätí po tom, čo sa 15. apríla neukázal na oslavách narodenín zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena. Na verejnosti sa potom znovu ukázal začiatkom mája.

V Severnej Kórei sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

O možných zdravotných problémoch či dokonca o smrti severokórejského diktátora sa hojne špekulovalo už v roku 2014, kedy sa Kim na verejnosti neobjavil dokonca 40 dní.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu