Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Táto krajina žiada Rusko o vrátenie peňazí: Nedoručilo vakcíny Sputnik V!

Ruská vakcína Sputnik V
Ruská vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

GUATEMALA - Guatemalská vláda požiadala Rusko o vrátenie peňazí už vyplatených za dávky vakcíny proti koronavírusu Sputnik V, ktoré Rusi nedodali. V utorok o tom informovala guatemalská ministerka zdravotníctva Amelia Floresová, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

KORONAVÍRUS Experti skúmali výrobu vakcín Sputnik V: Hlásia problémy v ruskej továrni!

Vláda prezidenta Alejandra Giammatteiho zaplatila začiatkom apríla okolo 80 miliónov dolárov za dodávku ôsmich miliónov dávok vakcíny. Zatiaľ z nich stredoamerická krajina dostala len 150.000, uviedla vláda. Nákaza koronavírusom medzitým v Guatemale dosiahla vrchol.

Ministerka zdravotníctva povedala, že Guatemala dala Ruskému fondu priamych investícií (RDIF), ktorý má na starosti marketing Sputnika v zahraničí, 20 dní na doručenie sľúbených dávok.

Hovorca RDIF uviedol, že ďalšie dodávky vakcíny dorazia do Guatemaly čoskoro. "Jedno lietadlo so Sputnikom V má naplánovaný prílet do Guatemaly tento týždeň, ďalšie priletí už začiatkom budúceho týždňa, aby boli splnené záväzky vyplývajúce zo zmluvy," napísal v e-mailovom vyhlásení Gleb Brianski, riaditeľ pre špeciálne projekty v RDIF.

Ruský prezident Vladimir Putin sa na medzinárodnej scéne chválil vakcínou Sputnik V. V marci vyhlásil, že jeho krajina podpísala zmluvy na výrobu stámiliónov dávok v zahraničí. Rusko však vyrobilo iba zlomok z nich a počet vyprodukovaný za mesiac je oveľa nižší než v prípade vakcín od spoločností Pfizer a AstraZeneca, dodala agentúra Reuters.

Viac o téme: VakcínaRuskoGuatemalaSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu