Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Eurokomisia zvažuje právne kroky voči Poľsku pre zavedenie zón bez LGBT

Predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/Aris Oikonomou)

BRUSEL - Európska komisia (EK) zvažuje možnosť podniknutia právnych krokov voči Poľsku v súvislosti so zavedením tzv. zón bez LGBT osôb, ktoré za uplynulé dva roky vyhlásilo viac ako 100 poľských obcí, miest či regiónov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenované zdroje z EÚ.

Brusel už v tejto súvislosti v júli 2020 zamietol Varšave niektoré európske dotácie. EK by mohla v ďalšej fáze spustiť voči Poľsku konanie pre porušenie európskej legislatívy. Tento proces môže trvať niekoľko rokov a mohol by sa dostať až pred Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), ktorý by mohol rozhodnúť aj o finančných sankciách pre Varšavu.

Zóny bez LGBT osôb pokrývajú približne tretinu poľského územia a nachádzajú sa prevažne na východe a juhovýchode krajiny, čiže v tradične silne katolíckych oblastiach. Stúpenci tohto kroku, ktorý má podporu aj poľskej konzervatívnej vlády, ho zdôvodňujú potrebou ochrany tradičnej rodiny. Šéfka EK Ursula von der Leyenová vlani v septembri vyhlásila, že takzvané zóny bez LGBTQ "nemajú v našej únii miesto". Rada Európy v decembri poukázala na zlý stav rešpektovania práv komunity LGBTQ v Poľsku. Tamojšiu situáciu v tejto oblasti označila za najhoršiu v Európskej únii, pričom uviedla, že poprední politici ju v posledných rokoch ešte zhoršili.    

EÚ okrem toho kritizuje Poľsko za tamojšie reformy súdnictva, o ktorých sa už viacnásobne na súde rozhodlo, že porušujú pravidlá EÚ o nezávislosti sudcov. Lídri EÚ na minulotýždňovom summite kritizovali i nový kontroverzný zákon namierený proti LGBT komunite, ktorý prijalo Maďarsko. Príslušný zákon o ochrane pred pedofíliou bol totiž rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi.

Viac o téme: ZónyPoľskoLGBTEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu