Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ústavný súd odročil verdikt v spore s EÚ týkajúcom sa kontroverzných reforiem súdnictva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľský ústavný súd odročil v utorok vynesenie rozsudku v ostrom spore s Bruselom týkajúcom sa kontroverzných súdnych reforiem v Poľsku. Po niekoľkohodinovom zasadnutí súd oznámil, že vypočúvanie bude pokračovať vo štvrtok, informuje agentúra AFP.

Na súd sa obrátil premiér Mateusz Morawiecki v reakcii na vyjadrenie Súdneho dvora EÚ z marca tohto roka. Podľa sudcov z Luxemburgu môžu byť nové pravidlá v poľskom súdnictve v rozpore s právom EÚ - konkrétne spôsob obsadzovania najvyššej poľskej justičnej inštancie môže spochybniť jej nezávislosť. Päťčlenný senát posudzuje platnosť práva Európskej únie na území Poľska a má rozhodnúť, či sú ustanovenia zmluvy o EÚ v rozpore s poľskou ústavou.

Spochybňovanie nadradenosti práva EÚ v Poľsku podľa niektorých expertov môže naznačovať prvý krok prípadného vystúpenia krajiny z eurobloku, píše AFP. Upozorňuje však, že členstvo v EÚ je medzi Poliakmi naďalej v obľube. Rozhodnutie odporujúce Súdnemu dvoru EÚ by podľa bývalých sudcov poľského ústavného súdu bolo "drastickým porušením záväzkov členského štátu a ďalším krokom smerom k odchodu krajiny z Únie".

Zástupcovia vládneho tábora tvrdia, že otázky spravodlivosti patria do právomocí členských štátov EÚ. Vláda pravicovo populistickej strany Právo a spravodlivosť (PiS) pod vedením Morawieckeho tvrdí, že cieľom reformy je zbaviť krajinu sudcov prepojených na bývalý komunistický režim. Podľa opozície sa PiS snaží upevniť svoju moc nad súdnictvom.

Viac o téme: ReformaSúdnictvoPoľskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu