Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Hrôza! Tornádo a silné búrky na Morave majú šiestu obeť: Zomrelo malé dieťa (†2)

Domy po tornáde Zobraziť galériu (12)
Domy po tornáde (Zdroj: HZS Jihomoravského kraje, HZS Hl. města Prahy, HZS Královéhradeckého kraje, HZS Moravskoslezského kraje, Záchranný útvar HZS ČR)

BRNO - Búrka na Břeclavsku a Hodonínsku si vyžiadala šiestu obeť. Zomrela vo Fakultnej nemocnici Brno. Úmrtie potvrdila hovorkyňa nemocnice Veronika Plachá, ktorá nechcela povedať žiadne bližšie informácie. Podľa informácií ČTK zomrelo iba dvojročné dieťa.

  • južnú Moravu vo štvrtok zasiahla silná búrka s krúpami o veľkosti tenisových loptičiek
  • okrem toho sa oblasťami Břeclavsko a Hodonínsko prehnalo silné tornádo
  • počet obetí stúpol na šesť, v nemocnici zomrelo iba dvojročné dieťa
  • škody sú obrovské, zničené sú domy, autá i zeleň
  • odhady škôd sa pohybujú v stovkách miliónov korún
  • starostovia žiadajú pomoc v podobe elektrocentrál
  • dobrovoľníci môžu prichádzať do miest, ak dodržia podmienky
  • začínajú sa stavebné práce 
  • v nemonici hospitalizovali nie len zranených po búrke, ale aj preťažených dobrovoľníkov
  • bez elektriny je 2400 domácností 

ONLINE

18:25 Tretí deň po ničivom tornáde, ktoré vo štvrtok postihlo niekoľko obcí na Hodonínsku a Břeclavsku, sa organizácia prác na mieste stabilizovala a hasiči, vojaci i dobrovoľníci odvádzajú veľký kus práce. ČTK to povedali zástupcovia vedenia Moravskej Novej Vsi, Mikulčíc a Hrušiek. V postihnutých obciach dnes statici znova, už po niekoľkýkrát prechádzali domy pôvodne určené na demoláciu a opäť posudzovali ich stav.

16:15 Pápež František sa v nedeľu počas tradičnej modlitby Anjel Pána pomodlil za ľudí z Českej republiky, ktorých vo štvrtok postihlo zničujúce tornádo s bilanciou piatich obetí na životoch, približne 200 zranenými a tiež vážnymi škodami na majetku. Informovala o tom agentúra DPA.

"Modlím sa za mŕtvych a zranených a všetkých tých, ktorí museli opustiť svoje ťažko poškodené domovy," uviedla hlava katolíckej cirkvi na Námestí svätého Petra v Ríme pred stovkami veriacich. Obyvateľov juhovýchodného regiónu ČR, ktorý zasiahlo tornádo, extrémne búrky a krupobitie, uistil, že je im nablízku.

Na dnešnú generálnu audienciu
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

15:50 Búrka na Břeclavsku a Hodonínsku si vyžiadala šiestu obeť. Zomrela vo Fakultnej nemocnici Brno. Úmrtie potvrdila hovorkyňa nemocnice Veronika Plachá, ktorá nechcela povedať žiadne bližšie informácie. Podľa zistení ČTK zomrelo malé dieťa.

Na šieste úmrtie upozornil Český rozhlas. ČTK o úmrtí povedal hodonínsky zástupca primátora Petr Buráň a potvrdila mu ho aj Plachá. "Viac ale nemožno povedať s ohľadom na vek," povedala hovorkyňa. Podľa informácií ČTK zomrelo dvojročné dieťa.

MIMORIADNE Hrôza! Tornádo a
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Vladimír Miček)

14:20 Desiatky stromov postínali dobrovoľníci, ktorí s motorovými pílami prišli pomôcť do obcí na Břeclavsku a Hodonínsku zasiahnutých štvrtkovými búrkami. ČTK to povedal dobrovoľník z Krumvíř na Břeclavsku.

13:10 Štát pripravuje dotácie pre podnikateľov na škody po štvrtkovom tornáde na južnej Morave. Mohli by dostať až 80 percent z hodnoty zničeného majetku. V relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca to dnes povedala ministerka financií Alena Schillerová (za ANO). Pripomenula tiež dotácie pre ľudí z postihnutých obcí vo výške dvoch miliónov korún a povedala, že podporu dostanú aj nepoistení.

Spúšť po tornáde v Juhomoravskom kraji (Zdroj: FB/ HZS Jihomoravského kraje )

13:06 Vyškovský zoopark, v ktorom búrka polámala stromy a poškodila strechy, dnes obnovil plnú prevádzku. V uplynulých dvoch dňoch tam pracovalo niekoľko dobrovoľníkov, napríklad učitelia a študenti miestnych škôl či skauti. Aj vďaka nim môže park už otvoriť aj starú časť, povedala riaditeľka zooparku Dagmar Nepeřená. Riaditeľ hodonínskej zoo Martin Krug povedal, že v nasledujúcich dňoch zatiaľ neotvoria, nejde im internet.

12:33 Škody po búrkach na južnej Morave budú na verejnom majetku najmenej 12 miliárd korún, na súkromnom majetku budú mnohonásobne vyššia. Povedal to juhomoravský hajtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Búrky s tornádom vo štvrtok večer zasiahli Břeclavsko a Hodonínsku a zničili 1200 domov, desiatky sa budú musieť strhnúť.

MIMORIADNE Hrôza! Tornádo a
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: HZS Plzenského kraja)

12:06 Počet domov určených po štvrtkovej búrke a tornáde na demoláciu sa v sobotu zvýšil na 69. Novinárom to dnes po rokovaní krízového štábu povedal riaditeľ juhomoravských hasičov Jiří Pelikán. Hajtman Jan Grolich (KDU-ČSL) zdôraznil, že ľudia by sa v žiadnom prípade do demolácií vlastných domov nemali púšťať sami, aby sa nevystavovali nebezpečenstvu úrazu. Statici všetky domy určené na demoláciu znova prechádzajú a zisťujú, či je dom iba neobývateľný, alebo či predstavuje nebezpečenstvo pre zdravie a životy ľudí.

11:54 Policajti dnes ráno zadržali človeka podozrivého z toho, že zverejnil falošný QR kód k humanitárnej zbierke Diecéznej charity Brno, ktorá je určená ľuďom postihnutým štvrtkovým tornádom.

10:27 Policajné dodávky dnes zvážajú dobrovoľníkov do Moravskej Novej Vsi, kde vo štvrtok búrky poškodili domy a autá. Len za dve hodiny vodič jednej z dodávok absolvoval asi 15 jázd. Vďaka tomu však zostáva obec prejazdná, pretože ľudia odstavujú autá na jej okraji a nejazdia až do centra. Autami zahltené obce a kolóny na príjazdových cestách boli veľkým problémom v piatok a sobotu.

Zábery ako po vojne: Odstraňovanie následkov tornáda v Česku potrvá ešte veľmi dlho (Zdroj: TASR/V. Miček / J. Novák)

10:15 Humanitárne centrum v Břeclavi v niekdajších priestoroch upratovacie firmy Rena pri cukrovare je počnúc dneškom otvorené nepretržite. Ľudia tam kedykoľvek môžu voziť dary pre obyvatelia obcí, ktoré postihla štvrtkové búrka a silný vietor. Ľudia si ich môžu v akúkoľvek dennú či nočnú dobu vyzdvihnúť. Centrum tiež rozšírilo priestory, podľa hovorkyne břeclavskej radnice Jany Pelcová je na mieste rušno. Povedala, že najžiadanejšie sú veci, ktoré ľuďom pomôžu opraviť domy.

10:00 Na jednej strane kostola stavebný ruch okolo poškodených domov, na druhej strane omša vo dvore farnosti s desiatkami ľudí. Tak to dnes dopoludnia vyzeralo v Moravskej Novej Vsi, ktorú zasiahla vo štvrtok búrka a poškodila domy vrátane kostola. Farár Marián Kalina povedal ľuďom na omši, že je to skúška, v ktorej ľudia obstoja a urobia z obce božie kráľovstvo na zemi. Búrky s krúpami a tornádom zničili v Břeclavsku a Hodonínsku asi 1200 domov a vyžiadali si päť obetí. Dve desiatky zranených ľudí stále zostávajú v starostlivosti hodoníské nemocnice.

MIMORIADNE Hrôza! Tornádo a
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Vladimír Miček)

9:50 V Hodonínsku a Břeclavsku zostáva k dnešku bez elektriny 2400 domácností, v sobotu ich bolo 3000. Obmedzenie sa týka oblastí, ktoré štvrtková búrka s tornádom zasiahla najviac. Najpostihnutejšie je Moravská Nová Ves, kde je 1000 miest bez energie, povedal hovorca energetickej spoločnosti EG.D zo skupiny E.ON Radek Šperňák.

Solidarita s Českom je obrovská: Hasiči zverejnili prosbu o materiál, takýto úspech ani nečakali (Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje)

9:40 V hodonínskej nemocnici dnes ráno zdravotníci starali ešte o 23 pacientov, ktorých tam záchranári priviezli po štvrtkovej ničivej búrke v Hodonínsku a Břeclavsku. Z hospitalizovaných majú štyri ťažšie zranenia a sú v stabilizovanom stave. V sobotu ošetrili zdravotníci v nemocnici ďalších 46 ľudí, ktorí sa poranili pri odstraňovaní škôd, napríklad spadli zo strechy alebo mali prepichnutou nohu klincom. Objavila sa tiež nová kategória pacientov, a to sú dobrovoľníci, ktorí precenili svoje sily, povedal riaditeľ nemocnice Antonín Tesařík.

Záchrana ľudí v Česku sa skončila: Likvidačné práce po tornáde budú poriadna drina (Zdroj: HZS Juhočeského kraja)

9:19  Kým v piatok sa ľudia ešte len spamätávali z nočnej búrky a snažili sa dať do poriadku najpotrebnejšie veci, v sobotu zahalili mnoho zničených striech v obciach modrej plachty a vo veľkom sa odvážala stavebnú suť. Dnes v miestach pracuje ťažká technika, hlavne bagre a traktory, nákladné autá privážajú materiál a stále odvážajú suť.

MIMORIADNE Hrôza! Tornádo a
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

8:51 Tri desiatky hasičov zo Zlínskeho kraja pomáhajú v Mikulčiciach na Hodonínsku, ktoré vo štvrtok zasiahlo tornádo, s odpratávaním sutín. Režú tiež popadané stromy a konáre. Do obce dorazili hasiči zo Zlínskeho kraja so svojou technikou. V piatok večer, priviezli si aj takzvaný kontajner núdzového prežitia, ktorý im slúži ako zázemie. Na facebooku krajských hasičov to uviedla ich hovorkyňa Lucie Javoříková.

MIMORIADNE Hrôza! Tornádo a
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Vladimír Miček)

8:23 Podľa mikulčickej starostky Marty Otáhalovej potrebuje jej postihnutá obec plachty na strechy, laty či fólie, pretože ľudia sa boja dažďa. Takisto je potrebné náradie, klince či fúriky. "Namiesto potravín alebo pitia, ktorých je momentálne dosť, radšej eklektrocentrály, pretože prúd ešte dlho nepôjde," cituje starostku spravodajský server tn.nova.cz. Potrebu elektrocentrál – na každú stavbu jednu – podčiarkuje aj starosta Moravskej Novej Vsi Marek Košut.

MIMORIADNE Hrôza! Tornádo a
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

7:33 Dobrovoľníci môžu pomáhať v obciach na Břeclavsku a Hodonínsku, ktoré zasiahli ničivé búrky. Musia ale dodržiavať pravidlá, uviedla dnes hovorkyňa Juhomoravského kraja Alena Knotková. Doteraz kraj dobrovoľníkov žiadal, aby nejazdili a neblokovali cestu záchranným zložkám a odvozu sutín. Búrky zničili 1200 domov a šesť desiatok ich statici určili ku zbúranie.

V českej obci zničilo tornádo až 150 domov: Odpadu je toľko, že ho nemajú kam odvážať (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Viac o téme: PomocElektrinaTornádoČeskoDobrovoľníciCentrály
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu