Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Zeman označil tornádo na Morave za tragédiu: Český národ sa dokáže vždy zomknúť

Tornádo sa prehnalo južnou časťou Moravy
Tornádo sa prehnalo južnou časťou Moravy (Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.)

PRAHA - Nádej, že český národ sa dokáže vždy zomknúť a solidarizovať, keď sa ocitne v situácii, keď je to potrebné, vyjadril tamojší prezident Miloš Zeman v sobotňajšom mimoriadnom prejave venovanom situácii na juhu Moravy, kde tornádo zničilo niekoľko obcí a usmrtilo päť ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Príhovor k národu, ktorý bol vopred nahraný na zámku Lány, v letnom sídle českého prezidenta západne od Prahy, odvysielala v sobotu večer spravodajská televízia CNN Prima News. "Česká republika zažila živelnú pohromu, ktorá síce trvala len niekoľko minút, ale bolo postihnutých sedem obcí, na južnej Morave je päť mŕtvych a asi 200 zranených," povedal Zeman. To, čo sa stalo, je podľa jeho slov katastrofou, ale tiež príležitosťou vyjadriť solidaritu. Vďaka solidarite občanov ČR sa podľa neho zasiahnuté obce vrátia k normálu.

"Chcel by som v prvom rade vyjadriť svoju hlbokú sústrasť pozostalým po obetiach... a popriať skoré uzdravenie všetkým zraneným," uviedol český prezident. Poďakoval sa zároveň hasičom, vojakom i policajtom, ktorých vláda okamžite vyslala na južnú Moravu. Pripomenul, že vyslal príslušníkov Hradnej stráže, aby pomohli s odstraňovaním katastrofálnych následkov po vyčíňaní tornáda, ktoré sa vo štvrtok podvečer prehnalo obcami medzi mestami Břeclav a Hodonín. Dodal, že s Hradnou strážou išla i jeho dcéra, aby rozdala dary z nadačného fondu.

Tornádo v Česku: Rýchlosť vetra dosiahla 219 km/h, domy nemali šancu (Zdroj: TASR/Vladimír Miček, Jakub Popelka)

Viac o téme: PrejavVyjadrenieSolidaritaTornádoMoravaMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu