Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Strašné slová ľudí z tornádom zničených obcí v Česku: Horšie ako vojna, je to ako kolektívna smrť!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR - Vladimír Miček)

LUŽICE - Z okna rodinného domu sleduje situáciu po búrkach seniorka z Lužíc na Hodonínsku. Povedala, že síce zažila vojnu, ale nič tak hrozné ako teraz ešte nevidela. Búrka s tornádom poškodila v obci vo štvrtok večer okolo 120 domov, niektoré budú musieť hasiči strhnúť.

Tornádo v Česku si vyžiadalo obete a zranených: Záchranné zložky majú plné ruky práce (Zdroj: Facebook/ HZS Jihomoravského kraje)

Seniorka býva kúsok od miest, kde búrka brala z domov strechy, rozbíjala okná aj steny, zhadzovala na domy stromy a zdevastovala autá. "Ešte o deň skôr som miestom prechádzala, pretože mi vnučka sľúbila, že ma vezme na vykopávky. A teraz je to takto. Nič také som v živote nevidela, a to som zažila aj vojnu," uviedla žena.

Priamo pred jej oknami sa v piatok prvý deň po búrkach tvorili veľké kolóny, polícia usmerňovala dopravu. Keď sa situácia upokojí, sama si chce poškodené miesta ešte prejsť. Teraz hasiči i policajti upozorňujú verejnosť, aby sa do postihnutých oblastí nevydávali. V mieste sú v pláne stabilizačné práce pri domoch, ktoré bude možné zachrániť, uskutočnia sa ale aj demolácie tých, ktoré musia ísť k zemi. Demolácia čaká asi 20 domov zo 120 zasiahnutých. Škody počíta starosta Tomáš Klásek v stovkách miliónov.

VIDEO Strašné slová ľudí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Vladimír Miček)

Búrky zasiahli južnú Moravu vo štvrtok večer. Najviac Břeclavsko a Hodonínsko, a to obce Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice. Poškodené sú ale aj ďalšie obce. Búrky si vyžiadali päť ľudských život a desiatky zranených.

VIDEO Strašné slová ľudí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Vladimír Miček)

Je to ako kolektívna smrť

Tornádo vzalo mnohým ľuďom na južnej Morave nielen strechy nad hlavou a hmotný majetok, ale aj spomienky a príbehy späté s ich domovmi. V obciach ako Moravská Nová Ves, Lužice a Hrušky často žijú po generácie celé širšie rodiny. "Je to ako kolektívna smrť. Je to horšie, než som si dokázala predstaviť z prvých popisov a článkov," uviedla Zdeňka, rodáčka z obce Hrušky. Dobrovoľnícka pomoc prišla veľmi rýchlo a je "obria", opísala.

Nie, toto nie je skládka! Tornádo urobilo z domu za pár minút hromadu trosiek (Zdroj: HZS Libereckého kraja)

Z obce Hrušky pochádza ako Zdeňkin otec, tak matka. Za prarodičmi chodievala na "horný i dolný koniec". Dedina je po štvrtkovej búrke s tornádom v troskách, statici postupne rozhodujú, čo všetko pôjde k zemi.

Spúšť po tornáde v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HZS Kraj Vysočina)

"Nejde o matériu domov, ide o ľudí, spomienky, minulosť aj budúcnosť, ktorú majú ľudia z miest, kde žijú a vyrastajú," opísala Zdeňka. Obec zažila povodne, štvrtková búrka bola podobne ničivá, ale oveľa rýchlejšia.

Zábery ako po vojne: Odstraňovanie následkov tornáda v Česku potrvá ešte veľmi dlho (Zdroj: TASR/V. Miček / J. Novák)

Ľudia odinakiaľ najskôr vidia na fotkách hlavne sutiny, poškodené domy, lenže pre Zdeňku zostáva poškodeného omnoho viac. "Stačí si predstaviť za každým z nich príbeh dievčaťa alebo chlapca, čo tam vyrástli alebo žili. To bolí," uviedla. Ďakuje všetkým, ktorí po búrkach a tornáde pomáhajú alebo ešte pomôžu - rodine, dobrovoľníkom, ale aj samospráve, štátnym zložkám a Európskej únii.

VIDEO Strašné slová ľudí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia.sk)

Trosky vďaka rýchlej pomoci zrejme o pár dní zmiznú, upratovacie práce postupujú veľmi rýchlo, rovnako ako provizórne opravy striech. Čo nemožno tak rýchlo vrátiť, sú stromy. Všetky vyrastené sú preč. "Tam, kde prešlo tornádo, je pláň, to je veľmi smutný pohľad," dodala Zdeňka.

Viac o téme: TornádoČeskoObyvateliaTroskyObce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu