Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zo zahraničných operácií sa na Slovensko vrátilo takmer tristo profesionálnych vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO)

BRATISLAVA - Zo zahraničných operácií a misií medzinárodného krízového manažmentu sa v uplynulom období vrátilo 258 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Za nasadenie, ako aj reprezentáciu a službu vlasti im v piatok v priestoroch 12. mechanizovaného práporu v Nitre osobne poďakoval minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) spolu s náčelníkom Generálneho štábu OS SR Danielom Zmekom. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Vojaci sa v priebehu roka vracali v rámci rotácií Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Lotyšsku, NATO misie v Iraku, mierovej pozorovateľskej misie UNTSO v Sýrii, námornej operácie EUNAVFOR MED Irini, operácie EUFOR-Althea v Bosne a Hercegovine, misie UNFICYP na Cypre. Ďalší sa vrátili z ukončenej operácie Resolute Support v Afganistane.

"Pri prehľade pôsobísk našich vojakov prostredníctvom misií a operácií OSN, EÚ a NATO je zjavné, že Ozbrojené sily SR prispievajú k prosperite, udržiavaniu pokoja a mieru po celom svete. Ide tiež o prejav pevného ukotvenia Slovenska v euroatlantických štruktúrach,“ vyzdvihol minister obrany. Zároveň vyjadril vojakom úctu a vďaku za to, že práve oni a ich služba stavia Slovensko do pozície rešpektovaného spojenca a partnera vo svete.

Náčelník Generálneho štábu OS SR vyzdvihol výsledky profesionálnych vojakov z nasadenia v zahraničí. „Všade, kde ste pôsobili, ste sa zdarne zhostili plnenia úloh - na rôznych miestach sveta, v rôznych podmienkach s rôznym stupňom ohrozenia, ale vždy s plným nasadením a úprimnou snahou zverené úlohy splniť. Toto všetko naviac v podmienkach ovplyvnených celosvetovou pandémiou ochorenia COVID-19 a nestabilnou bezpečnostnou situáciou. Dosahované výsledky boli napriek tomu na vysokej úrovni, o čom sa pravidelne presviedčame počas našich rozhovorov so zahraničnými partnermi,“ ocenil Zmeko.

Šéf rezortu poďakoval aj rodinám a blízkym vojakov. „Povolanie vojaka je službou vlasti a toto povolanie s každým vojakom nesú aj jeho blízki. Viem, že to nemusí byť vždy ľahké,“ skonštatoval. Za rozvahu a odolnosť ocenil rodiny aj Zmeko. Poukázal na to, že mnohým vojakom pôsobenie v zahraničí predĺžila pandémia.

Viac o téme: SlovenskoZahraničné operácieProfesionálny vojaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu