Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Majský chce byť podmienečne prepustený z väzenia v Česku: Takto znie verdikt súdu!

Podnikateľ Jozef Majský
Podnikateľ Jozef Majský (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

PRAHA/BRATISLAVA - Mestský súd v Prahe zamietol sťažnosť podnikateľa Jozefa Majského voči májovému rozhodnutiu Okresného súdu v Prahe IV (OS), ktorý nevyhovel jeho žiadosti o podmienečné prepustenie na slobodu. Informoval o tom podpredseda OS Praha IV a hovorca súdu Michal Dvořák.

"Mestský súd v Prahe svojím uznesením zo dňa 15. júna 2021 sťažnosť odsúdeného zamietol. Odsúdený tak môže teraz opakovať svoju žiadosť najskôr po šiestich mesiacoch od právnej moci rozhodnutia, to je najskôr v polovici decembra 2021," objasnil Dvořák. To, že môže požiadať o podmienečné prepustenie, vychádza z právnej úpravy Trestného poriadku ČR.

Mestský súd v Prahe síce rozhodol už minulý utorok (15. 6.), ale rozhodnutie nebolo známe. Rozhodovalo sa o sťažnosti Majského na neverejnom zasadnutí. Súdy v ČR informujú o výsledku neverejného zasadnutia až keď je doručené procesným stranám.

Písomná sťažnosť napadla na odvolací súd 8. júna. OS Praha IV žiadosť Majského uznesením z 11. mája zamietol. Súd dospel k záveru, že neboli splnené podmienky na podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody. Voči rozhodnutiu podal odsúdený priamo v súdnej sieni ústnu sťažnosť do zápisnice. Majský, právoplatne odsúdený v kauze tunelovania nebankoviek, si naďalej odpykáva trest vo väzení na pražskom Pankráci.

Pražské súdy v januári tohto roka a v decembri 2020 uznali rozsudok Najvyššieho súdu (NS) SR z leta 2020. Ten zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platilo teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Po Majskom bolo vyhlásené národné i medzinárodné pátranie. Slovenská polícia na začiatku augusta 2020 potvrdila, že ho zadržali v pražskej nemocnici.

Viac o téme: VäzbaSúd PrahaJozef Majský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu