Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Assangeova partnerka označila jeho zadržiavanie v Británii za groteskné

Stella Morisová Zobraziť galériu (2)
Stella Morisová (Zdroj: TASR/Yui Mok/PA via AP)

LONDÝN - Stella Morisová, partnerka zakladateľa organizácie WikiLeaks Juliana Assangea, v sobotu Assangea po prvý raz po ôsmich mesiacoch navštívila vo väznici v Británii, informovala agentúra AFP. Jeho zadržiavanie označila za "groteskné".

Zakladateľa WikiLeaks zadržiavajú v londýnskej väznici Belmarsh. Morisová ho tam navštívila v sobotu v sprievode svojich dvoch synov, otcom ktorých je Assange. Morisová podľa svojich vyjadrení svojho partnera nevidela od januára, keď sa postavil pred súd.

Julian Assange
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Victoria Jones/PA via AP)

"Táto situácia je vyslovene neúnosná a groteskná a ďalej nemôže pokračovať," povedala. "Britské úrady podľa nej Assangeovi spôsobujú "hlbokú depresiu a beznádej". Austrálčana Assangea zatkli v Británii v roku 2019 po tom, ako ho uznali za vinného z nedodržania podmienok prepustenia na kauciu po jeho násilnom vyvlečení z ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Tam sa zdržiaval sedem rokov s cieľom vyhnúť sa vydaniu do Švédska a USA.

Londýnsky súd v januári 2021 zamietol požiadavku Spojených štátov na jeho vydanie, ale zároveň neumožnil jeho prepustenie na kauciu, pokým neprebehne konanie vo veci odvolania USA voči tomuto verdiktu.

Tento 49-ročný Austrálčan je v Spojených štátoch hľadaný za to, že v roku 2010 prostredníctvom WikiLeaks zverejnil 500.000 tajných dokumentov, ktoré obsahovali podrobnosti o vojenských operáciách v Afganistane a Iraku. Aktivista čelí celkovo 18 obvineniam.

Viac o téme: Súd Julian AssangeBritániaStella Morisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu