Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajinský minister žiada od Berlína dodávky zbraní: Rusko ich má lepšie

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (Zdroj: TASR/Fabrizio Bensch/Pool via AP)

BERLÍN - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba dúfa, že spojenci ako napríklad Nemecko neoľutujú, že odmietli žiadosť Ukrajiny o dodávky zbraní, ak Rusko spustí útok. Kuleba sa tak vyjadril v stredu na návšteve Berlína, uviedla tlačová agentúra AP.

Citlivú tému otvoril pred nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom. Obaja sa však zhodli, že dlhotrvajúci konflikt medzi Kyjevom a separatistami na východe Ukrajiny, podporovanými Moskvou, je potrebné vyriešiť politickou cestou.

Nemecko už skôr vylúčilo možnosť dodávať zbrane Ukrajine a tento postoj zopakoval Maas aj v stredu na tlačovej konferencii. Zdôraznil, že jeho krajina si želá stať sa sprostredkovateľom medzi Ukrajinou a Ruskom pri riešení konfliktu.

Maas spomenul nedávne rozhovory s francúzskym ministrom zahraničných vecí Jeanom-Yvesom Le Drianom a šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Nemecký minister dodal, že tieto rozhovory "by boli výrazne kratšie, než v skutočnosti boli, keby som oznámil, že sme sa rozhodli zásobovať jednu stranu konfliktu zbraňami".

Kuleba povedal, že Kyjev oceňuje rozhodnutie Nemecka sústreďovať sa na hľadanie politického riešenia, ale dodal, že ak tieto snahy zlyhajú a Rusko na jeho krajinu zaútočí, potom "bude Ukrajina v slabšej pozícii, lebo Rusko má oveľa lepšie zbrane". "Veľmi dúfam, že k tomu nedôjde," vyhlásil Kuleba prostredníctvom tlmočníka a dodal: "Veľmi dúfam, že nikto neoľutuje, že nepomohol zlepšiť šance Ukrajiny na sebaobranu."

Viac o téme: ZbraneŽiadosťRuskoBerlínUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu