Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Eurokomisia spustila proces hodnotenia národných plánov obnovy a odolnosti

Vlajky EÚ pred budovou EK.
Vlajky EÚ pred budovou EK. (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) začala v piatok proces podrobného hodnotenia národných plánov obnovy a odolnosti, ktoré jej zaslali jednotlivé členské štáty Európskej únie, aby mohli na ich základe čerpať z financovania, ktoré ponúka multimiliardový európsky plán obnovy po koronakríze.

Národné plány obnovy a odolnosti sa budú hodnotiť na základe 11 transparentných kritérií stanovených v nariadení, ktorým sa ustanovuje mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti, hlavná zložka programu Next Generation EU (NGEU).

V súlade s ustanoveniami nariadenia bude EK počas celého obdobia hodnotenia národných plánov úzko spolupracovať s každým z členských štátov s cieľom objasniť všetky potenciálne a otvorené otázky. Brusel môže napríklad požiadať národné vlády o doplňujúce informácie k jednotlivým politickým ambíciám či reformným krokom. "Naším cieľom je spolupracovať s členskými štátmi na zabezpečení optimálneho využitia týchto finančných prostriedkov," uviedla v tejto súvislosti Európska komisia.

NGEU je dočasný nástroj na ozdravenie ekonomiky a spoločnosti vo výške 750 miliárd eur, na ktorom sa vlani v lete dohodli šéfovia vlád a štátov EÚ. Ozdravný plán bude financovaný jedinečným spôsobom prostredníctvom spoločnej pôžičky na svetových finančných trhoch.

Hlavným cieľom ozdravného plánu je napraviť ekonomické a sociálne škody spôsobené pandémiou koronavírusu a v dlhodobom meradle prispieť k zelenšej a digitálnejšej Európe. Jednou z hlavných podmienok schválenia národných plánov je, aby členské štáty zo sumy im pridelenej vyčlenili najmenej 37 percent na zelený prechod, vrátane záchrane biodiverzity, a 20 percent na digitalizáciu.

Srdcom NGEU je mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti, ktorý na podporu investícií a reforiem poskytne 672,5 miliardy eur. Táto suma je rozdelená na nevratné granty v celkovej výške 312,5 mld. eur a výhodné pôžičky v hodnote 360 mld. eur.

Európska komisia má dva mesiace na schválenie národných plánov – od termínu ich odovzdania. Následne bude mať Rada EÚ (ministri členských krajín) jeden mesiac k dispozícii na prijatie konečného rozhodnutia.

Viac o téme: HodnotenieSpustenieEurokomisiaPlány obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu