Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší únos v Nigérii: Ozbrojení muži uniesli 136 detí z islamského semináru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Sunday Alamba)

ABUJA - Ozbrojení muži uniesli v nedeľu z islamského seminára v strednej časti Nigérie 136 detí. Informovala o tom tamojšia vláda. Ide o najnovší zo série takýchto prípadov, ktoré trápia najľudnatejší štát Afriky, napísala vo štvrtok tlačová agentúra AFP.

Vláda nigérijského zväzového štátu Niger prvýkrát hlásila únos v islamskej škole v meste Tegina v pondelok 31. mája, ale neuviedla počet unesených detí. Strelnými zbraňami ozbrojené gangy terorizujú obyvateľov severozápadu a stredu Nigérie – rabujú tam dediny, kradnú dobytok a unášajú ľudí ako rukojemníkov.

Od decembra už bolo kvôli výkupnému unesených vyše 700 detí a študentov."Vláda (zväzového) štátu Niger potvrdzuje, že počet študentov unesených zločincami v Islamskej škole Salihu Tanko v meste Tegina... je 136," napísala v stredu večer na Twitteri vláda tejto nigérijskej administratívnej oblasti.

Zástupca guvernéra štátu Alh Ahmed Mohammed Ketso uviedol, že bezpečnostné služby "robia všetko, čo je v ich silách, ale nemajú dostatok logistiky". Dodal, že im treba poskytnúť ďalšiu výzbroj a vybavenie, aby sa mohli postaviť proti zločincom.

Útočníci prepustili 11 zo žiakov, ktorí sú "príliš malí a nedokázali kráčať" tak ďaleko, informovali už predtým úrady. Vláda nigérijského štátu Niger vyhlásila, že nezaplatila výkupné. "Pokúšame sa rokovať, aby sme zistili, či ich môžeme vrátiť domov v poriadku," povedal zástupca guvernéra.

Viac o téme: DetiSeminárúnosŽiaciZbraneNigéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu