Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Štúdia odhalila: Ak mužom chýba TOTO, sú vystavení vyššiemu riziku úmrtia na COVID!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Vedci objavili nové dôkazy, prečo je pravdepodobnejšie, že muži majú vážnejší priebeh Covidu-19. Zjavne tu existuje súvislosť s pohlavným hormónom testosterónom.

Ak muži ochorejú na Covid-19, riziko závažného priebehu infekcie je výrazne vyššie ako u žien. Táto skutočnosť je lekárskym odborníkom známa už od začiatku pandémie. Dôvody sú však nejasné. Jedna teória naznačuje, že úlohu pritom zohrávajú pohlavné hormóny. A keďže muži majú oveľa viac testosterónu ako ženy, niektorí odborníci mali podozrenie, že za ťažké priebehy môže zodpovedať zvýšená hladina testosterónu.

Omnoho smrteľnejšia ako KORONAVÍRUS: Strašné príznaky! Pacientov zabíja záhadná čierna pleseň

Štúdia Washington University School of Medicine v St. Louis ukazuje, že je to pravdepodobne naopak. Podľa toho existuje súvislosť medzi ťažkými priebehmi choroby a nízkou hladinou testosterónu v krvi. Štúdia publikovaná v Jama Network Open neodhaľuje, či sú nízke hladiny testosterónu priamo zodpovedné za závažný priebeh. Vedci však vyzývajú na opatrnosť v klinických štúdiách hormonálnych terapií, ktoré experimentujú so znížením hladiny testosterónu.

Štúdia odhalila: Ak mužom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

U žien žiadna súvislosť

„Doteraz sa vždy predpokladalo, že testosterón v súvislosti s Covidom pôsobí negatívne,“ uvádza hlavný autor štúdie Abhinav Diwan vo vyjadrení. V štúdii sa však zistilo, že muži, ktorí mali pri prijatí do nemocnice hodnoty, ktoré boli hlboko pod 100 nanogramov na deciliter krvi, boli vystavení väčšiemu riziku, že sa dostanú na jednotku intenzívnej starostlivosti alebo dôjde u nich dokonca k úmrtiu na Covid-19. Normálne hodnoty pre dospelých mužov sú medzi 250 a 1 000 nanogramov na deciliter.

Babička (76) bola uznaná za mŕtvu: Rodina v šoku! Zobudila sa tesne pred upálením

Pre túto štúdiu vedci merali hladiny troch hormónov u 90 mužov a 62 žien postihnutých Covidom počas liečby v Barnes-Jewish Hospital v St. Louis (Missouri, USA). U žien neexistovala žiadna súvislosť medzi hladinami hormónov a závažnosťou ochorenia.

Koronavírus v Nemecku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa,dpa-Bildfunk)

Čím menej testosterónu, tým závažnejší je priebeh

U mužov je to iné. Čím nižšia bola u nich hladina testosterónu, tým ťažší bol priebeh ochorenia. S progresiou ochorenia sa hodnota ďalej znižovala. „Zistili sme, že muži, ktorí ešte neboli ťažko chorí, keď boli prijatí, ale mali nízku hladinu testosterónu, museli byť obvykle prevezení na jednotku intenzívnej starostlivosti, alebo dokonca v priebehu nasledujúcich dvoch alebo troch dní boli napojení na ventiláciu,“ hovorí spoluautor štúdie Sandeep Dhindsa. Počas štúdie zomrelo 37 pacientov, z toho 25 mužov.

Vedci teraz skúmajú, či existuje súvislosť medzi pohlavnými hormónmi a tzv. Long Covid, teda dlhodobými následkami koronavírusovej infekcie. Je tiež zaujímavé, či muži, ktorí sa zotavujú z Covidu-19, alebo ktorí trpia Long-Covidom, môžu mať prospech z liečby testosterónom, uviedol Diwan. „Táto terapia sa už používala u mužov s nízkou hladinou pohlavných hormónov, takže možno stojí za to preskúmať, či by podobný prístup mohol pomôcť zotaviť sa aj mužom, ktorí prežili Covid.“

Viac o téme: ŠtúdiaSmrťTestosterónKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu