Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odklonenie lietadla do Minska bolo aktom štátneho pirátstva, tvrdí Breton

Thierry Breton
Thierry Breton (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Bieloruskom nariadený odklon komerčného letu spoločnosti Ryanair na letisko v Minsku bol aktom "štátneho pirátstva". Pre agentúru AFP to v pondelok uviedol eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton po tom, čo sa v Litve stretol s viacerými pasažiermi odkloneného lietadla.

Let na trase z Atén do Vilniusu musel 23. mája núdzovo pristáť na minskom letisku pre podozrenie z nastraženej bomby, ktoré sa neskôr ukázalo ako falošné. Po pristátí bieloruské úrady zatkli bieloruského opozičného novinára Ramana Prataseviča a jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú.

"Únos komerčného lietadla s občanmi či obyvateľmi EÚ na palube, ktoré letelo medzi dvoma metropolami členských krajín Únie, bol nehoráznym útokom na Európu," napísal Breton na Twitteri. Zároveň informoval, že členské krajiny EÚ rokujú o uvalení ďalších ekonomických sankcií na bieloruských predstaviteľov.

O možným sankciách v pondelok v Estónsku diskutovali aj exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská s tamojšou prezidentkou Kersti Kaljulaidovou. Bieloruský líder Alexandr Lukašenko, znovuzvolený vo vlaňajších sporných prezidentských voľbách, podľa Cichanovskej "priviedol Bielorusko na cestu sebazničenia, len aby získal osobnú moc a slávu," vyjadrila sa Cichanovská na spoločnej tlačovej konferencii s estónskou prezidentkou. Vyjadrila pritom presvedčenie, že Lukašenkov autoritársky režim predstavuje "hrozbu pre regionálnu aj európsku bezpečnosť".

Viac o téme: LietadloPirátstvoOdklonenieMinskThierry Breton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu