Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OSN a Británia žiadajú okamžité prepustenie Prataseviča a a jeho priateľky

Bieloruský opozičný novinár Raman Pratasevič
Bieloruský opozičný novinár Raman Pratasevič (Zdroj: t.me)

ŽENEVA - OSN a Británia vyzvali v utorok na okamžité prepustenie bieloruského novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľky, ktorých zadržali po nedeľňajšom vynútenom pristátí civilného lietadla v Minsku, na palube ktorého sa dvojica nachádzala. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

"Žiadame okamžité prepustenie Ramana Prataseviča a Sofie Sapegovej, ktorým by malo byť umožnené pokračovať v ceste do Litvy," uviedol hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCHR) Rupert Colville.

"Sledovanie videa Ramana Prataseviča je hlboko znepokojujúce. Ako (bývalý) novinár a vášnivý vyznávač slobody slova vyzývam na jeho okamžité prepustenie. Kroky Bieloruska budú mať následky," napísal na svojom twitterovom účte britský premiér Boris Johnson.

Pratasevič bol zadržaný 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako bolo lietadlo spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu donútené pristáť v Bielorusku - údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé. Spolu s ním bola zadržaná i jeho priateľka, ktorá je ruskou občiankou. Cestujúci spoločnosti Ryanair strávili na letisku v Minsku takmer sedem hodín.

Podľa Colvilla sa UNHCHR sa obáva o Pratasevičovu bezpečnosť a hľadá záruky, že sa s ním bude zaobchádzať ľudsky a že nebude vystavený zlému zaobchádzaniu alebo mučeniu. "Jeho včerajšie vystúpenie v štátnej televízii nebolo vôbec upokojujúce, a to vzhľadom na zjavné podliatiny na jeho tvári, veľkú pravdepodobnosť, že jeho vystúpenie nebolo dobrovoľné a jeho vynútené priznanie k závažným trestným činom," skonštatoval Colville.

Informácie získané na základe nátlaku podľa Colvilla nemožno proti Pratasevičovi použiť v žiadnom súdnom konaní, pretože Dohovor proti mučeniu nútené priznania zakazuje. "Sme v šoku z tohto nezákonného zatknutia a svojvoľného zadržania," povedal Colville. Dodal, že lietadlo bolo násilne odklonené do bieloruskej metropoly zjavne pod falošnou zámienkou“ s jednoznačným cieľom zadržať Prataseviča.

Viac o téme: LietadloPrepustenieBritániaOSNMinskRoman Pratasevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu