Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľké nešťastie spôsobené bombou: Zabila dvoch policajtov a troch ruských žoldnierov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

BANGUI - Dvaja policajti a traja príslušníci ruských polovojenských zložiek zahynuli v Stredoafrickej republike (SAR) po tom, ako ich armádny konvoj nabehol na bombu, ktorá bola nastražená na ceste. Informovala o tom v nedeľu tamojšia vláda.

Zdroje z Organizácie Spojených národov (OSN) pre AFP uviedli, že pri tomto útoku, ku ktorému došlo ešte vo štvrtok, utrpelo zranenia aj päť príslušníkov bezpečnostných síl SAR. Telá obetí a zranených z miesta útoku odviezla ruská helikoptéra, dodali zdroje.

Moskva má v tejto chudobnej africkej krajine značný vplyv, pričom tam od roku 2018 tu udržiava veľký kontingent "inštruktorov", ktorí tamojšej armáde poskytujú výcvik, píše AFP. Vlani v decembri sa k nim pridali stovky príslušníkov ruských polovojenských síl, ako aj rwandskí vojaci, aby pomohli vláde potlačiť povstanie.

Podľa svedkov a mimovládnych organizácií sú títo ruskí inštruktori v skutočnosti členovia tzv. Wagnerovej skupiny (Wagner Group), ruskej súkromnej polovojenskej organizácii. Rusko rozmiestnenie príslušníkov Wagnerovej skupiny v SAR popiera a tvrdí, že do tejto krajiny boli vyslaní len inštruktori, ktorí poskytujú výcvik vojakom SAR.

V Stredoafrickej republike prebieha od roku 2012 občianska vojna. Povstalci sú na ústupe od 13. januára tohto roka, keď sily OSN odvrátili ich útoky na mesto Bangui. Vládu SAR podporuje približne 12.000 príslušníkov mierovej misie OSN v SAR (MINUSCA), stovky ruských ozbrojencov a rwandské sily.

Viac o téme: NešťastieVojaciBombaPolicajtiRusiSAR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu