Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Cichanovská apeluje na krajiny G7, aby zvýšili tlak na bieloruský režim

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

MINSK - Exilová vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala v utorok USA a ďalšie krajiny zoskupenia krajín G7, aby vyvinuli silnejší tlak na bieloruskú vládu v súvislosti s odklonom lietadla komerčnej linky a následným zatknutím bieloruského opozičného novinára Ramana Prataseviča, ktorý sa nachádzal na palube. Píše o tom agentúra AFP.

Cichanovská na Twitteri informovala o telefonáte s americkým poradcom pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom, prostredníctvom ktorého podľa vlastných slov "apelovala na Spojené štáty, aby izolovali (bieloruský) režim a vyvinuli naň tlak formou sankcií". 

V inom príspevku na kanáli Telegram zas uviedla, že požiadala o účasť predstaviteľov bieloruskej opozície na júnovom summite G7 za účelom rokovaní o vyriešení politickej krízy v Bielorusku, ktorá spolu s hromadnými protestami vypukla v krajine po opätovnom víťazstve tamojšieho prezidenta Alexandra Lukašenka vo vlaňajších voľbách.

Summit premiérov a prezident krajín G7 (Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a USA), ktoré tvoria hospodársky najvyspelejšie štáty sveta, sa uskutoční v grófstve Cornwall na juhozápade Anglicka.

Cichanovská tiež dodala, že na "únos" lietadla, ku ktorému došlo minulú nedeľu, sa medzinárodné spoločenstvo nemôže pozerať "oddelene od ďalšieho potlačovania a ohavného porušovania ľudských práv v Bielorusku".

Bieloruský opozičný novinár a aktivista Pratasevič bol zadržaný 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako bolo lietadlo spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu donútené pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé. Spolu s ním bola zadržaná i jeho priateľka Sofia Sapegová, ktorá je ruskou občiankou. Cestujúci spoločnosti Ryanair strávili na letisku v Minsku takmer sedem hodín.

Bieloruská štátna televízia v pondelok večer odvysielala videonahrávku, na ktorej sa Pratasevič priznáva k zorganizovaniu masových protivládnych zhromaždení, za čo mu v Bielorusku hrozí trest odňatia slobody do výšky 15 rokov, približuje AFP.

Podľa jeho stúpencov však ide o vynútené priznanie, ktoré väznený opozičný politik nahral pod tlakom bieloruských úradov. Cichanovská tiež uviedla, že "nemá žiadne pochybnosti" o tom, že Prataseviča v bieloruskom väzení mučia.

Macron podporuje návrh účasti bieloruskej opozície na summite G7

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podporuje návrh pozvať na nadchádzajúci summit krajín zoskupenia G7 aj predstaviteľov bieloruskej opozície. V utorok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje z prostredia francúzskeho prezidenta. Macron však podľa informovaných zdrojov podporí takýto návrh len v prípade, že ho odobrí Británia, ktorá tohtoročný summit G7 v juhoanglickom grófstve Cornwall hostí.

Viac o téme: LietadloTlakBieloruskoG7Sviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu