Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Austrália zatvorí svoju ambasádu v Kábule: Dôvodom je bezpečnostná situácia

Austrálsky premiér Scott Morrison
Austrálsky premiér Scott Morrison (Zdroj: SITA/AP/Peter Parks)

CANBERRA - Austrália v priebehu tohto týždňa zatvorí svoju ambasádu v Afganistane. Dôvodom je "čoraz neistejšia bezpečnostná situácia" v Kábule, oznámil v utorok austrálsky premiér Scott Morrison.

Ako píše agentúra AFP, zatvorenie ambasády v piatok 28. mája je podľa Morrisona "dočasné opatrenie" v reakcii na nadchádzajúce stiahnutie medzinárodných vojsk z Afganistanu."Austrália očakáva, že toto opatrenie je dočasné, a že v Kábule obnoví svoju stálu prítomnosť hneď, ako to okolnosti umožnia," priblížil Morrison.

Odsun vojakov americkej armády z Afganistanu má byť podľa amerického prezidenta Joea Bidena ukončený do 11. septembra. Šéf Bieleho domu to oznámil v polovici apríla. Okrem amerických síl odchádza z tejto azíjskej krajiny aj hŕstka austrálskych vojakov. Bez tohto malého vojenského kontigentu a podpory USA panuje v Afganistane podľa Morrisona "čoraz neistejšie bezpečnostné prostredie".

"Vláda bola informovaná, že v súčasnosti nie je možné zabezpečiť dostatočné bezpečnostné opatrenia na to, aby tu mohla pokračovať naša diplomatická prítomnosť," dodal Morrison. Afganská vláda a jej bezpečnostné služby sú napriek dvom desaťročiam budovania kapacít aj naďalej slabé a ich budúcnosť je bez značnej podpory USA neistá, komentuje AFP.

Viac o téme: BezpečnosťAmbasádaKábulAfganistanAustráliaScott Morrison
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu