Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Únik KORONAVÍRUSU z laboratória? Nové odhalenie! Experti z Wu-chanu skončili v roku 2019 v nemocnici

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Traja výskumníci wu-chanského virologického inštitútu (WIV) boli v novembri 2019 v nemocničnej starostlivosti. S odvolaním sa na doteraz nezverejnené informácie tajných služieb o tom v nedeľu písal americký denník Wall Street Journal (WSJ). Bolo to pár mesiacov predtým, než Čína oficiálne informovala o koronavírusovej epidémii, ktorá prepukla práve v meste Wu-chan.

Pandémia KORONAVÍRUSU: Diplomati varovali pred laboratóriom vo Wu-chane už v roku 2018

Americký denník napísal, že správa spravodajských služieb poskytuje nové podrobnosti o počte zasiahnutých výskumníkov, o čase ochorenia a o ich návštevách nemocnice. Tieto informácie podľa WSJ dodávajú na váhe volaniu po rozsiahlejšom vyšetrení, či vírus spôsobujúci chorobu covid-19 neunikol z laboratória.

Laboratórium vo Wu-chane.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Správa sa objavila pred jednaním rozhodovacieho orgánu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Prebrať má ďalšie fázy vyšetrovania pôvodu covidu-19. Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC) podľa agentúry Reuters uistila, že americká vláda spoločne s WHO a ďalšími členskými štátmi podporuje expertné skúmanie pôvodu koronavírusu, "bez zasahovania alebo politizácie". Hovorkyňa pripustila, že administratíva prezidenta Joea Bidena si naďalej kladie "závažné otázky týkajúce prvých dní pandémie covidu-19, vrátane jej pôvodu v Čínskej ľudovej republike".

Čína únik vírusu z jej laboratória dlhodobo popiera

Čína o šírení koronavírusu vo Wu-chane prvýkrát informovala koncom decembra 2019 s tým, že vírus bol detegovaný na miestnom trhovisku so zvieratami. Administratíva predchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa podporovala teóriu, že vírus sa rozšíril práve z Wuchanského virologického inštitútu. Vláda súčasného šéfa Bieleho domu Joea Bidena sa vyjadruje opatrnejšie a tvrdí, že je v tomto smere potrebné ďalšie vyšetrovanie.

Únik KORONAVÍRUSU z laboratória?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Samotná Čína nepotvrdenú teóriu o úniku vírusu z wuchanského laboratória dlhodobo popiera. Naznačuje pritom, že nový typ koronavírusu sa mohol dostať do Číny z USA alebo iných krajín, napríklad prostredníctvom mrazených potravín.

Viac o téme: NemocnicaLaboratóriumKoronavírusWu-chanCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu