Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pandémia KORONAVÍRUSU: Diplomati varovali pred laboratóriom vo Wu-chane už v roku 2018

Laboratórium vo Wu-chane. Zobraziť galériu (4)
Laboratórium vo Wu-chane. (Zdroj: Profimedia)

WU-CHAN - Koronavírus už viac ako rok udržuje svet v strachu a hrôze. Jedna otázka však zostáva nezodpovedaná: Odkiaľ pochádza koronavírus?

Teraz sa ukázala pravda: Americkí diplomati varovali už pred tromi rokmi pred experimentmi s koronavírusmi v laboratóriu (P4) „Wu-chanského ústavu pre virológiu“ (WIV) - podľa špekulácií je to možné miesto pôvodu.

Tak to uvádza online časopis Politico. Podľa neho sa zástupcovia veľvyslanectva USA v roku 2017 zúčastnili konferencie v Pekingu. Vedci tam predstavili štúdiu o prenose patogénu SARS netopiermi. Mali podozrenie, že mohla nájsť netopieriu jaskyňu, kde v roku 2002 začala epidémia SARS.

Pandémia KORONAVÍRUSU: Diplomati varovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Okrem toho čínski vedci uviedli tri nové varianty koronavírusu, ktoré by sa potenciálne mohli stať nákazlivejšími a nebezpečnejšími pre človeka. Podľa toho majú tieto vírusové varianty spike proteíny, ktoré sa obzvlášť dobre pripájajú k ACE2 receptorom pľúcnych buniek.

Zdá sa vám tento záhadný variant vírusu známy? Potom sa nečudujte, presne takto zakotvia v našich telách momentálne rozšírené varianty koronavírusu.

A tieto hrozivejšie vírusy sa teraz nachádzali v novom a neznámom laboratóriu vo Wu-chane.

Vyslali tímy odborníkov

Po prezentácii vyslalo americké veľvyslanectvo v rokoch 2017 až 2018 tri tímy odborníkov na zdravie a vedcov do laboratória vo Wu-chane, aby s nimi hovorili.

Podľa časopisu Politico boli experti šokovaní, pretože čínski vedci uviedli, že im chýbajú dostatočne vyškolení ľudia, aby mohli bezpečne ovládať laboratórium a udržiavať najvyššie štandardy. Odborníci oznámili svoje obavy zodpovedným americkým orgánom - a prvýkrát varovali pred novým, hroziacim variantom koronavírusu.

„Telegram bol varovným výstrelom,“ informoval časopis americký zástupca. „Prosili o pozornosť“. Nedočkali si však odpovede - a zhoršujúce sa vzťahy medzi USA a Čínou znamenali, že diplomati stratili prístup do laboratórií.

Pandémia KORONAVÍRUSU: Diplomati varovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Riskantné experimenty v laboratóriu?

Po vypuknutí globálnej pandémie vedci a čínsky režim tvrdenie laboratória rázne odmietli. Väčšie časti vedeckej komunity bránili wu-chanské laboratórium. Výskum tam prebiehal transparentne a otvorene. Najvyššia čínska virologička Shi Zhengli (56), vedúca centra pre nové infekčné choroby na WIV, uviedla, že v jej laboratóriu neexistujú dôkazy o novom koronavíruse.

Či už to povedala, aby zabránila útokom čínskej vlády na ňu - režim stále netoleruje diskusie o laboratórnej teórii.

Vysoký vládny úradník pre Politico uviedol, že dôvera vlády USA v transparentnosť wu-chanských výskumníkov nemala byť taká veľká. Predpokladá sa, že vo Wu-chane prebiehal výskum tzv. "Gain of Function".

Čo to znamená?

Výskum „Gain-of-function“: Vo virológii sa tento termín používa na opis vedomých experimentov vedcov v laboratórnych podmienkach s cieľom urýchliť procesy mutácie vírusov (alebo baktérií) takým spôsobom, že sa zvýši prenosnosť alebo agresivita.

Cieľom je pochopiť vývoj takýchto vírusov, predvídať ho a okrem iného poskytovať údaje pre vývoj vakcín.

A ak sa niečo pokazí, mohlo by to výrazne zvýšiť pravdepodobnosť vzniku ohniska spôsobeného človekom.

Pandémia KORONAVÍRUSU: Diplomati varovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Úradníci mali podozrenie

Vládni úradníci USA preto mali a majú podozrenie, že ešte pred prepuknutím Covid-19 vo Wu-chane sa uskutočňoval vysoko rizikový výskum s korónavírusom (vrátane myší, ktoré mali pľúca podobné človeku), o ktorých svet nevedel a nevie.

Neexistujú však jasné dôkazy - a ak existujú, mohla by ich čínska komunistická strana ľahko zničiť alebo umlčať svedkov.

„Pravdepodobne to nikdy nebudeme schopní dokázať,“ uviedol predstaviteľ vlády USA pre Politico. A to bol cieľ Pekingu „po celý čas“.

Viac o téme: LaboratóriumNetopiereVedciKoronavírusWu-chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu