Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hamas a Izrael sa mali dohodnúť na uzavretí prímeria: Platiť bude údajne od piatku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Panarabská televízia al-Džazíra vo štvrtok informovala, že Izrael je ochotný zastaviť svoje vojenské ťaženie v pásme Gazy. Táto v Katare sídliaca televízia uviedla, že predstavitelia Izraela kontaktovali egyptského vyjednávača sprostredkujúceho rokovania o prímerí a informovali ho o zámere izraelského vedenia.

Izraelské médiá predtým informovali, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvolal na 19.00 h miestneho času zasadnutie bezpečnostného kabinetu, ktorý má údajne rokovať aj o podmienkach prímeria.

Správa o údajnom súhlase Izraela s prímerím prišla krátko po tom, ako minister zahraničných vecí palestínskej samosprávy Rijád Malkí obvinil Izrael "zo spáchania vojnových zločinov a úmyselného vyvražďovania detí v spánku". Urobil tak vo svojom vystúpení na pôde OSN v News Yorku.

Zničené budovy v Gaze
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan na protest proti týmto ministrovým obvineniam opustil rokovaciu sálu, kde sa konalo zasadnutie Valného zhromaždenia OSN. Al-Džazíra tiež informovala, že vyslanec OSN pre mier na Blízkom východe Tor Wennesland sa v Katare stretol s vodcom hnutia Hamas Ismáílom Haníjom a rokoval s ním v rámci úsilia o nastolenie mieru v Gaze a Izraeli.

Vojenská eskalácia medzi radikálmi z palestínskej enklávy a Izraelom si od svojho vypuknutia 10. mája vyžiadala na palestínskej strane už 232 obetí, informovalo vo štvrtok palestínske ministerstvo zdravotníctva, ktoré v rámci najnovšej bilancie potvrdilo ďalších päť mŕtvych.

Podľa ministerstva, ovládaného Hamasom, je medzi 232 obeťami aj 65 detí. Ďalších 1900 ľudí bolo počas operácie izraelskej armády v pásme Gaze zranených. Izraelská strana informuje nateraz o 12 obetiach palestínskej raketovej paľby, ktorá ohrozuje mestá a obce v južnej a strednej časti Izraela.

Hamas súhlasí s prímerím

Libanonské médiá vo štvrtok informovali, že palestínske radikálne hnutie Hamas súhlasí s prímerím s Izraelom, ktoré by malo začať platiť od piatku. Táto správa sa v libanonských médiách objavila bez uvedenia zdroja a po tom, ako katarská televízia al-Džazíra, ako aj britská stanica BBC uviedli, že Izrael oznámil egyptským sprostredkovateľom, že je ochotný zastaviť svoje vojenské ťaženie v pásme Gazy.

Správy o svojom súhlase s prímerím však nateraz oficiálne nepotvrdila žiadna zo strán konfliktu, informoval spravodajský portál The Times of Israel. Uviedol tiež, že Hamas podľa izraelskej televízie Kešet 12 v posledných hodinách "posilnil svoju vyjednávaciu pozíciu" a požaduje, aby sa Izrael podieľal na obnove konfliktom poškodeného pásma Gazy a vzniesol aj požiadavky týkajúce sa Chrámovej hory a Jeruzalema, ktoré Izrael údajne nie je ochotný akceptovať.

Izraelská verejnoprávna televízia Kan s odvolaním sa na nemenovaný vládny zdroj vo štvrtok večer informovala, že izraelský vládny kabinet bude hlasovať za jednostranné prímerie, ktoré nadobudne platnosť "niekedy v priebehu nasledujúcich 24 hodín". Izraelský spravodajský server Ynet uviedol, že hodinu označujúcu začiatok prímeria by mal oznámiť Egypt.

Izraelský bezpečnostný kabinet schválil zastavenie paľby

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil zastavenie paľby v najnovšom konflikte s radikálmi z palestínskeho pásma Gazy. Informovali o tom izraelské médiá. Nateraz nie je jasné, kedy prímerie, ktoré je údajne jednostranné, nadobudne platnosť, uviedol portál The Times of Israel.

Viac o téme: PrímerieKonflikt IzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu