Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V podzemných tuneloch v Gaze objavili 5 mŕtvych tiel: Zachránili 10 ľudí

V Gaze vyslobodzujú ľudí z trosiek
V Gaze vyslobodzujú ľudí z trosiek (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra, File)

GAZA - V podzemných tuneloch v Gaze našli záchranári v piatok päť tiel a vyslobodili desiatich ľudí, ktorí prežili izraelské bombardovanie, informuje agentúra AFP.

Podľa veliteľa civilnej obrany Ráida Dahšána záchranári v súčasnosti prehľadávajú v Gaze sutiny a snažia sa nájsť telá ľudí, ktorí zahynuli v priebehu 11-dňového ostreľovania medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. "Je to ťažké, pretože nemáme potrebnú ťažkú techniku, takže mnoho zranených zomiera pod troskami," uviedol. Izrael do bombardovania cieľov v Gaze, najmä podzemných tunelov, nasadil 160 lietadiel a delostrelectvo. Hnutie Hamas tieto tunely používalo na presun zbraní a tiež krytie militantov. Išlo o jednu z najväčších operácií Izraela proti konkrétnym cieľom v Gaze.

Prímerie sprostredkované Egyptom, ktoré okrem Hamasu zahŕňa aj Islamský džihád - druhé najsilnejšie militantné zoskupenie v pásme Gazy - vstúpilo do platnosti v piatok o 01.00 h SELČ po medzinárodnom úsilí o deeskaláciu násila.

Situácia na hraniciach medzi Izraelom a palestínskou enklávou sa prudko vyhrotila začiatkom mája. Zrážky medzi palestínskymi moslimami a izraelskou políciou, ktoré vypukli v súvislosti s hrozbou vysťahovania niekoľkých palestínskych rodín z predmestia Šajch Džarrá vo východnom Jeruzaleme, prerástli do vojenského konfliktu. Podľa posledných informácií bolo v Izraeli zabitých 12 ľudí, viac ako 50 utrpelo ťažké zranenia. Počet Palestínčanov zabitých pri odvetných izraelských náletoch a ostreľovaní dosiahol 233, vrátane 65 maloletých. Zranených bolo asi 1900 ľudí.

Viac o téme: TunelNešťastieZachráneníMŕtviKonflikt Gaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu