Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Korčok sa stretol s premiérom Izraelu: Apeloval na zdržanlivosť a primeranosť pri používaní sily

Ivan Korčok v Izraeli Zobraziť galériu (6)
Ivan Korčok v Izraeli (Zdroj: Facebook - Ivan Korčok)

TEL AVIV - Na zdržanlivosť a primeranosť pri používaní sily vyzval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas svojej štvrtkovej návštevy Izraela, kde sa stretol s premiérom Benjaminom Netanjahuom a rezortným partnerom Gabrielom Aškenazim. Informoval o tom Tlačový odbor MZV.

"Tlmočil som podporu práva Izraela na sebaobranu a zaručenie bezpečnosti jeho občanov. Zároveň som ale apeloval na zdržanlivosť a primeranosť pri používaní sily s ohľadom na bezpečnosť civilného obyvateľstva. Povedal som, čo cítia aj naši občania na Slovensku, totiž, že ľudský život má rovnakú hodnotu všade na svete, či v Izraeli alebo v Palestíne," uviedol Korčok.

Ivan Korčok v Izraeli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook - Ivan Korčok)

"Som rád, že Slovensko je súčasťou intenzívneho medzinárodného diplomatického úsilia, keďže dnes paralelne so mnou v Izraeli rokovali aj nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas a český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek," povedal Korčok.

"Rovnako sme podrobne hovorili o perspektívach mierového riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorý sa dlhodobo nachádza v patovej situácii. Trvalý mier a udržateľné riešenie je možné dosiahnuť len na základe rokovaní vedúcich k dvojštátnemu usporiadaniu v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a na základe medzinárodne odsúhlasených parametrov," dodal šéf slovenskej diplomacie.

Ivan Korčok v Izraeli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook - Ivan Korčok)

Jedným z kľúčových predpokladov obnovenia rokovaní je podľa neho vyrovnanie sa nielen s militantným pôsobením Hamasu, ale aj urýchlené uskutočnenie volieb do orgánov palestínskej samosprávy, ktoré sa nekonali už 15 rokov.

S cieľom získať komplexný pohľad na dianie požiadal minister Korčok o stretnutie so svojím palestínskym rezortným partnerom Rijádom Malkím v Ramalláhu. Potvrdil tiež svoj záujem o rokovania s predstaviteľmi Palestínskej samosprávy zamerané na deeskaláciu konfliktu, obnovenie politického dialógu a naplnenie túžby obyvateľov Izraela a palestínskych území žiť v mieri.

Viac o téme: Návšteva Konflikt IzraelHamasIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu