Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Iracký minister zdravotníctva rezignoval: Dôvodom je požiar v nemocnici s vyše 80 obeťami

Tragický požiar v bagdadskej nemocnici pre pacientov s koronavírusom Zobraziť galériu (3)
Tragický požiar v bagdadskej nemocnici pre pacientov s koronavírusom (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalid Mohammed)

BAGDAD - Iracký minister zdravotníctva Hasan Támimí v utorok odstúpil z funkcie pre tragický požiar v bagdadskej nemocnici pre pacientov s ochorením COVID-19, kde v noci na 25. apríla zahynulo 82 ľudí a 110 utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AFP.

Támimí, ktorý bol členom vlády podporovanej vplyvným irackým šiitským duchovným Muktadom as-Sadrom, sa rozhodol odstúpiť z úradu ministra z vlastnej vôle. Urobil tak krátko po tom, čo kabinet hlasoval o odporúčaniach výboru, ktorý požiar vyšetroval. Požiar vyvolal pobúrenie na sociálnych sieťach, ktorými sa šíril hashtag požadujúci Támimího odvolanie.

Tragický požiar v bagdadskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalid Mohammed)

Iracký premiér Mustafá Kázimí následne pozastavil výkon funkcie Támimímu, guvernérovi Bagdadu Muhammadovi Džábirovi i ďalším vysoko postaveným predstaviteľom oblasti, kde sa nachádza nemocnica Ibn al-Chatíba, v ktorej požiar vypukol. Kabinet však pozastavenie výkonu funkcie v prípade Támimího a Džábira v utorok zrušil. Ako pripomína AFP, obe funkcie sú značne spolitizované miesta v systéme spravovania krajiny, ktorý je známy pre klientelizmus. Támimího i ostatných v súvislosti s tragickým požiarom vyšetruje polícia.

Požiar sa začal výbuchom v sklade s kyslíkovými fľašami. Mnoho obetí bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Pri požiari sa udusili dymom alebo zhoreli v plameňoch. Podľa irackej komisie pre ľudské práva 28 z obetí boli pacienti, ktorých museli odpojiť z umelej pľúcnej ventilácie, aby s pomocou iných mohli uniknúť pred plameňmi. V nemocnici sa navyše nachádzali desiatky ľudí, ktorí prišli navštíviť svojich príbuzných na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Tragický požiar v bagdadskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalid Mohammed)

Desaťročia konfliktov a nedostatočné investície sa podpísali pod chabú úroveň irackých nemocníc, ktoré zápasia s nedostatkom liekov a nemocničných lôžok. Lekári opakovane varujú pred nesprávnym riadením rezortu zdravotníctva a nemocnice považujú kvôli laxným bezpečnostným pravidlám za tikajúce časované bomby.

Viac o téme: PožiarNemocnicaMinister zdravotníctvaRezignáciaIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu