Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Irak opäť bičujú rakety: Zasiahli už dve americké základne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SÁMARRÁ - Päť rakiet zasiahlo v stredu večer vojenskú základňu Balad v Iraku. Dva projektily dopadli blízko oblasti využívanej tzv. kontraktormi pracujúcimi pre americkú armádu. K obetiam na životoch ani materiálnym škodám však nedošlo, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie bezpečnostné zdroje.

Leteckú základňu Balad severne od irackého hlavného mesta Bagdad využíva americká spoločnosť Sallyport na údržbu stíhačiek F-16 používaných irackou armádou. Základňa sa už viackrát stala terčom raketovej paľby. Ďalšia americká spoločnosť Lockheed Martin stiahla v máji z Baladu svoj personál, a to pre obavy o jeho bezpečnosť.

USA zvyčajne pripisujú zodpovednosť za takéto útoky, ktorých terčom sú pravidelne aj americké záujmy na ďalších miestach vrátane bagdadského letiska, frakciám podporovaným Iránom, píše AFP. Americkí vojaci sú v Iraku ako súčasť vojenskej koalície, ktorá vznikla s cieľom bojovať proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS). V kampani proti IS vyhlásil Irak víťazstvo koncom roka 2017.

Dve rakety zasiahli aj letisko

Dve rakety zasiahli v stredu večer  letisko v irackom hlavnom meste Bagdad, na ktorom majú základňu americkí vojaci. Nijaké obete ani škody neboli hlásné. Zdroj z prostredia tamojších bezpečnostných síl pre agentúru AFP uviedol, že išlo o útok dronom. AFP dodala, že ide o metódu, ktorú čoraz častejšie využívajú proiránske militantné skupiny.

K najnovším raketovým útokom došlo v deň, keď v Iraku prepustili na slobodu jedného z veliteľov Hašd Šaabí (Ľudové mobilizačné síly), organizácie podporovanej Iránom a zastrešujúcej desiatky šiitských milícií. Veliteľ bol dva týždne vo väzbe pre podozrenie z vraždy irackého protikorupčného aktivistu Ihaba al-Wazního, pripmína AFP.

Viac o téme: RaketyUSAIrakBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu