Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Turecká polícia hlási úspešnú misiu: Zadržala vysokopostaveného príslušníka Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISTANBUL - Turecká polícia v nedeľu informovala, že v Istanbule zadržala blízkeho spolupracovníka zabitého vodcu džihádistického zoskupenia Islamský štát abú Bakra Bagdádího.

Podľa agentúry AP ide o Afganca, ktorý bol identifikovaný len svojím bojovým menom Básim. Zadržaný bol v stredu v istanbulskom okrese Atašehir, ktorý sa nachádza na ázijskej strane Istanbulu. V správe o spoločnej operácii polície s tureckou spravodajskou agentúrou sa uvádza, že podozrivý sa v roku 2019, keď bol Daeš rozdrvený, zapojil do snáh o ukrytie Bagdádího v sýrskej provincii Idlib.

Bagdádí bol zabitý v októbri roku 2019 pri nálete na svoj úkryt v Sýrii, ktorý podnikli americké špeciálne jednotky. Turecká tlačová agentúra Demirören uviedla, že Básim je podozrivý z organizovania výcvikov príslušníkov Daeš počas pobytu v Sýrii a Iraku, ako aj z pôsobenia v jeho velení.

Do Turecka údajne pricestoval s falošným pasom a nepravým identifikačným preukazom, uviedol Demirören. AP konštatovala, že k zadržaniu podozrivých z členstva Daeš dochádza v Turecku často. O mnohých z nich tamojšie úrady deklarujú, že plánovali spáchať v Turecku teroristické útoky.

Viac o téme: TureckoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu