Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tisíce ľudí v Turecku protestovali po odstúpení od Istanbulského dohovoru

Ľudia vyšli do ulíc tureckých miest Zobraziť galériu (3)
Ľudia vyšli do ulíc tureckých miest (Zdroj: SITA/AP Photo/Kemal Aslan)

ISTANBUL - Tisíce ľudí vyšli vo štvrtok večer do ulíc viacerých tureckých miest, aby protestovali proti odstúpeniu Turecka od tzv. Istanbulského dohovoru. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Demonštranti v centre Istanbulu držali transparenty s nápismi ako "Nevzdáme sa Istanbulského dohovoru. Pre nás ešte nie je koniec". Skandovali tiež heslá ako "Nemlčíme, nebojíme sa, neposlúchame", píše DPA. Protest v Istanbule, na ktorom sa zišli stovky ľudí, sa vyhrotil, keď polícia nedovolila demonštrantom pochodovať na obľúbené námestie Taksim. Demonštranti neuposlúchli varovania polície a snažili sa preniknúť cez zábrany. Polícia nakoniec proti nim zakročila slzotvorným plynom, uvádza AFP.

Obdobné protesty sa konali aj v Ankare, Izmire a ďalších tureckých mestách, pričom na ich priebeh dohliadalo množstvo policajtov. Podľa AFP mala demonštrácia v Ankare pokojný priebeh. "Turecko sa v oblasti práv žien vrátilo v čase o desať rokov späť," uviedla generálna tajomníčka ľudskoprávnej organizácie  Amnesty International Agnés Callamardová. Odstúpenie Turecka od dohovoru podľa nej vyslalo verejnosti "neuvážený a nebezpečný" odkaz, že páchatelia sa môžu vyhnúť trestom.

Tisíce ľudí v Turecku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kemal Aslan)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vydal ešte 19. marca dekrét, na základe ktorého Turecko - s platnosťou od 1. júla - oficiálne odstúpilo od medzinárodného dohovoru Rady Európy o predchádzaní a boji proti násiliu na ženách a domácemu násiliu. Ankara argumentovala, že dohovoru sa "zmocnili" ľudia, ktorí chcú "normalizovať homosexualitu". Samotný Erdogan sa k odstúpeniu od dohovoru vo štvrtok vyjadril s tým, že niektorí ľudia sa to nesprávne pokúšajú vykresliť ako "krok späť" pre Turecko. "Náš boj proti násiliu na ženách sa nezačal Istanbulským dohovorom a nekončí sa odstúpením od tohto dohovoru," uviedol.

Tisíce ľudí v Turecku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kemal Aslan)

Domáce násilie je v Turecku veľkým problémom

Turecký prezident ďalej povedal, že jeho krajina už v súčasnosti má účinné zákony proti násiliu, ktoré nerobia rozdiely v náboženstve, pohlaví či rase. Sexuálnu orientáciu však nezmienil, všíma si DPA. Erdogan dodal, že v súčasnosti sa pripravuje "akčný plán, ktorého cieľom je zvýšenie citlivosti spoločnosti voči násiliu páchanom na ženách". Istanbulský dohovor, ktorý podpísalo 45 krajín a Európska únia, vyžaduje, aby vlády signatárskych štátov prijali právne predpisy stíhajúce domáce násilie a podobné týranie, ako aj znásilnenie v manželstve a mrzačenie ženských pohlavných orgánov.

Agentúra AFP uvádza, že domáce násilie je v Turecku veľkým problémom. Len vlani tam muži zavraždili najmenej 300 žien, vyplýva z bilancie nemeckej platformy Wir Werden Frauenmorde Stoppen (Zastavíme vraždenie žien), ktorá monitoruje prípady rodovo podmieneného násilia. Zatiaľ čo sa Turecko tento rok rozhodlo od dohovoru odstúpiť, 33 členských štátov Rady Európy ho už ratifikovalo a 12 ďalších krajín – vrátane EÚ ako celku – ho len podpísalo. Pridať sa chcú aj krajiny ležiace mimo Európy, napríklad Tunisko či Kazachstan. Slovensko vlani vo februári Istanbulský dohovor odmietlo.

Viac o téme: ProtestOdstúpenieTureckoIstanbulský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu