Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

COVID vzal viacerým ľuďom čuch: Primárka upozornila aj na iný problém! Opísala ťažkosti pacientov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO – Viacero ľudí po prekonaní covidového ochorenia trápia ťažkosti spojené s chuťou i čuchom. V brnenskej nemocnici kvôli tomu zriadili online poradňu. Dosiaľ sa na ňu obrátilo viac ako 250 pacientov. Ako opísali svoje problémy, priblížila primárka Klinky otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku Pavla Urbánková. Postcovidoví pacienti hľadajú pomoc aj v bratislavských nemocniciach, potvrdila Topkám hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac (Zdroj: MZ SR)

Postcovidových pacientov zvyknú sužovať nepríjemné ťažkosti. Ide o rôzne bolesti, dýchacie i pohybové problémy, rovnako ťažkosti spojené s čuchom a chuťou. Práve preto vo Fakultnej nemocnici u sv. Anny v Brne na Klinike otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku vznikla poradňa. Funguje online - lekári s pacientmi komunikujú cez mejly.

Viacerých pacientov pripravil covid o čuch, niektorým zmenil vnímanie čuchových vnemov

Túto poradňu podľa primárky uvedenej kliniky Pavly Urbánkovej dosiaľ využilo už viac než 250 ľudí. „Z toho sme nakoniec k endoskopickým a ďalším vyšetrením pozvali vyše 60 z nich,“ povedala lekárka. Ide o pacientov, ktorých aj po štyroch až šiestich týždňoch od prekonaní nového koronavírusu trápia poruchy čuchu. Buď ho stratili úplne, alebo čiastočne. Niektorým sa ale zmenilo aj vnímanie čuchových vnemov. „Často je uvedená káva, stretávame sa tiež so zmenou vnímania cigaretového dymu. Ľudia cítia spáleninu a dym, aj keď nemajú vo svojom okolí nijaký zdroj tohto pachu. Ako veľký problém tiež uvádzajú, že nevnímajú svoje telesné pachy a problémové sú aj niektoré umelé vône (parfémy). Nerozoznajú zápach pokazeného jedla a podobne,“ priblížila Urbánková.    

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: gettyimages.com)

Pomáha čuchový tréning

Najväčšej časti pacientov sa po covide vracia čuch do dvoch až troch týždňov. „Ďalšej skupine potom do dvoch mesiacov a zhruba piatim percentám sa nevracia čuch dlhodobo, alebo len na veľmi nízkej úrovni. Bohužiaľ, v liečbe straty čuchu nemajú lekári ORL žiadne nové možnosti a všetky opatrenia sú len podporné,“ podotkla hovorkyňa nemocnice Dana Lipovská.

Spomenula trebárs čuchový tréning, užívanie vitamínov či minerálov a podobne. „Napríklad pravidelný čuchový tréning, ktorý pacientov učíme, má na návrat čuchu po covide pomerne veľký vplyv. Chce to síce trpezlivosť, ale výsledky sa postupne dostavia,“ dodala primárka.

Postcovidoví pacienti v Bratislave sa liečia ambulantne

Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), pod ktorú spadá päť nemocníc, pre Topky.sk uviedla, že stretávajú s tým, že pacienti po covide-19 mávajú po odznení choroby rôzne zdravotné problémy. „Najčastejšie sú to pohybové a dýchacie ťažkosti. Naša nemocnica je vybavená ambulanciami, kde sa venujeme aj liečbe týchto postcovidových stavov. Títo pacienti sú liečení ambulantne, zväčša na odporúčanie obvodného lekára,“ zhrnula Kliská.

Viac o téme: StrataČuchKoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu