Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovinskí občania nespokojní so svojou vládou: Do ulíc vyšli tisíce ľudí, žiadajú jej demisiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ĽUBĽANA - Tisíce ľudí v Slovinsku v utorok demonštrovali proti vláde pravicového premiéra Janeza Janšu, ktorého jeho odporcovia obviňujú z obmedzovania demokratických slobôd v tomto tradične umiernenom štáte. Demonštranti žiadali demisiu vlády a predčasné parlamentné voľby.

Ako informovala agentúra AP, protestná akcia v Ľubľane sa konala v Deň odporu proti okupantom, ktorý sa časovo zhoduje s výročím založenia Frontu oslobodenia - odboja proti nacistom a ich spojencom počas celej druhej svetovej vojny. Výberom dátumu protestu chceli jeho organizátori - skupina občianskych aktivistov - poukázať na paralelu medzi udalosťami vojnových rokov a súčasným bojom za demisiu vlády.

Napriek tomu, že účasťou tisícov ľudí na proteste bolo porušený zákaz zhromažďovania viac ako 10 osôb, ktorý v Slovinsku platí pre koronavírusovú epidémiu, polícia žiadneho z demonštrantov nezadržala. Polícia len zastavila dopravu na ulici v blízkosti budovy parlamentu. Mnohí z demonštrantov mali v rukách plagáty so sloganmi obviňujúcimi predsedu vlády Janšu z korupcie, neúčinného boja proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2 a porušovania občianskych práv obyvateľstva.  

Niektorí demonštranti sa na demonštráciu dostavili na bicykloch, čím nadviazali na tradíciu piatkových protestov z jari minulého roku, keď odporcovia vlády počas lockdownu využili výnimku na bicyklovanie a prišli vyjadrili svoj negatívny postoj k Janšovmu kabinetu.

Janšova vláda bola zostavená minulý rok po demisii predchádzajúceho liberálneho premiéra. Janša, ktorý je blízkym spojencom maďarského premiéra Viktora Orbána, je terčom podozrení z podnecovania nenávistných prejavov, uzurpácie moci a vyvíjania nátlaku na médiá. Všetky tieto obvinenia odmieta.

Janša na seba upozornil aj vtedy, keď vlani v novembri zablahoželal bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi k úspechu vo voľbách, aj keď sčítanie hlasov ešte nebolo ukončené. Víťazom prezidentských volieb v USA sa napokon stal demokrat Joe Biden.

Viac o téme: VoľbyVládaProtestyDemisiaSlovinskoJanez Janša
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu