Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Premiér Orbán skritizoval Európsku úniu: Pre TOTO je vraj zvyšku sveta na smiech!

Viktor Orbán Zobraziť galériu (3)
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP Photo/Ezequiel Scagnetti)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok dôrazne odmietol "opovrhnutiahodné útoky" európskej ľavice na Maďarsko za to, že nepodpísalo podľa premiéra politicky bezvýznamné a povrchné vyhlásenie k Hongkongu. V tejto súvislosti Orbán podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI tiež kritizoval časté zbytočné deklarácie, kvôli ktorým je EÚ "zvyšku sveta na smiech".

Obrovská facka pre Orbána, Budapešť zúri: Pápež má na Slovensku stráviť tri dni, v Maďarsku iba hodiny

"Postoj Maďarska je, že sa musí skončiť posadnutosť Bruselu neprirodzenými a vystatovačnými vyhláseniami," citovala MTI z Orbánovho dokumentu nazvaného Samisdat 9. "Chápeme, keď niektorý členský štát chce z vnútorných politických dôvodov predložiť kúsok papiera s logom EÚ. Ale má to svoje medze," dodal.

Podľa Orbána tento "spoločný prístup k zahraničnej politike, motivovaný domácimi politickými úvahami, viedol k tomu, že sa zahraničnopolitický postoj Európskej únie stal terčom posmechu". "Ak osem našich vyhlásení už bolo zmetených, ako sa to stalo v súvislosti s Čínou, potom deviate bude privítané s ešte väčším výsmechom. Vyzeráme ako úbohí papieroví tigri a naše neúčinné vyhlásenia sú na smiech zvyšku sveta," zdôraznil maďarský premiér.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

V tejto súvislosti sa zastal smerovania svojej vlády k spolupráci s Čínou, ktoré je v EÚ prijímané s nevôľou. Maďarsko je veľkým príjemcom čínskych investícií. "Veríme, že musíme zabrániť opakovaniu politiky a kultúry studenej vojny vo svetovej politike," vyhlásil Orbán. "Návrat studenej vojny je v rozpore so záujmami Európy, strednej Európy a Maďarska," dodal.

Maďarsko zablokovalo chystanú rezolúciu Európskej únie, ktorá odsudzovala volebnú reformu v čínskej osobitnej administratívnej oblasti Hongkongu. Zmeny podľa miestnych i niektorých únijných politikov povedú k upevneniu kontroly Pekingu nad týmto veľkomestom s veľkou mierou samosprávy.

Viac o téme: MaďarskoViktor OrbánEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu