Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sčítalo sa už viac ako 5-miliónov obyvateľov Slovenska: Ostávajú posledné týždne

Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021
Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

BRATISLAVA - Počet sčítaných na Slovensku prekročil 5.000.000 obyvateľov. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V treťom týždni asistovaného sčítania sa počet sčítaných v SR zvýšil na 5,02 milióna obyvateľov, pričom asistovane sa sčítalo takmer 180.000 obyvateľov. ŠÚ spolu so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Úniou miest Slovenska (ÚMS) zároveň apelujú na obce, aby maximálne využili posledné týždne asistovaného sčítania.

Hoci asistované sčítanie prebieha uspokojivo, ŠÚ stále eviduje sedem obcí, ktoré nedosahujú v sčítaní obyvateľov ani 50 percent. Ide o obec Muľa v Banskobystrickom kraji, obce Podhorany a Krajná Bystrá v Prešovskom kraji, obce Rudňany, Boliarov a Žehra v Košickom kraji a mestská časť Košice – Lunik IX. "Vyzývame samosprávu v týchto obciach, aby maximalizovala svoje úsilie a motivovala obyvateľov, aby sa sčítali. Takýto nízky podiel sčítaných má dosah na kvalitu zozbieraných údajov za danú obec," skonštatoval štatistický úrad spolu so ZMOS a ÚMS v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

"Obec a jej obyvatelia môžu prísť nielen o finančné zdroje z podielových daní, ale napríklad aj o financie určené práve na rozvoj národnostných menšín, ak sa v danej obci nachádzajú," upozornila generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ Ľudmila Ivančíková.

Asistované sčítanie podľa ŠÚ najlepšie pokračuje v krajoch, kde sa predpokladalo jeho využitie pre digitálne vylúčené skupiny obyvateľov, najmä marginalizované rómske komunity a časť seniorov. Ide najmä o Prešovský a Košický kraj.

Štatistický úrad naďalej vyzýva obyvateľov, aby pomohli svojej obci alebo mestu a zúčastnili sa na asistovanom sčítaní. "Obyvatelia môžu do 13. júna 2021 navštíviť kontaktné miesto nielen vo svojej obci, ale na ktoromkoľvek kontaktnom mieste v ktorejkoľvek obci SR, bez ohľadu na obec jeho trvalého pobytu, alebo si môžu objednať k sebe domov mobilného asistenta na čísle call centra  02/20924919, alebo zavolať o požiadavku priamo na obec," informovala Stauder. K pondelku (24. 5.) je na území SR zriadených 3.162 kontaktných miest.

Viac o téme: BytyDomyĽudiaSčítanieSlovenskoSčítanie 2021
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu