Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Proces s policajtom obvineným z vraždy Floyda trvá viac ako dva týždne: Na rade je obhajoba

Expert na použitie sily Seth Stoughton  vypovedá na súde v Minneapolise
Expert na použitie sily Seth Stoughton vypovedá na súde v Minneapolise (Zdroj: TASR/AP (Court TV via AP, Pool))

MINNEAPOLIS - V procese s bývalým policajtom Derekom Chauvinom obvineným z vraždy Afroameričana Georgea Floyda, ktorý už viac ako dva týždne prebieha v americkom meste Minneapolis, sa v utorok dostane k slovu obhajoba. Svoje reči ukončila obžaloba a prebehli aj výpovede ňou predvolaných svedkov, informovala agentúra AP.

V pondelok vypovedali traja svedkovia - Floydov mladší brat, kardiológ Jonathan Rich z Chicaga, ako aj expert na použitie sily Seth Stoughton pôsobiaci na právnickej fakulte Juhokarolínskej univerzity. Ten vyhlásil, že Chauvinovo konanie bolo jednoznačne prehnané a neprijateľné.

Z videa nakrúteného okoloidúcou svedkyňou vyplýva, že Chauvin pri brutálnom zásahu vlani v máji presne deväť minút a 29 sekúnd kľačal Floydovi kolenom na krku napriek tomu, že sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať.

Lekár Jonathan Rich konštatoval, že Floyd podľa jeho názoru nezomrel na infarkt alebo predávkovanie drogami. Poukázal na lekárske záznamy z roku 2018, podľa ktorých mal Floyd problém s vysokým krvným tlakom a závislosťou od drog. Nijaké znaky predchádzajúceho či hroziaceho infarktu však zaznamenané neboli. Zosnulý Floyd mal podľa neho "mimoriadne silné srdce". Floyd zomieral "postupne a pomaly", pretože policajný zásah ho ohrozoval na živote a následne príliš dlho ležal na zemi bez pulzu a podania prvej pomoci, priblížil. Pred súdom predniesol emotívnu výpoveď aj Floydov mladší brat Philonise (39).

Očakáva sa, že Chauvinov obhajca Eric Nelson si predvolá vlastných odborníkov, aby svedčili, že k smrti Floyda viedlo užívanie drog a problémy so srdcom, a nie policajný zásah. Obhajoba neuviedla, či bude v rámci výpovedí svedkov iniciovať aj výpoveď samotného Chauvina. 

Viac o téme: VraždaProcesObhajobaSúd USAGeorge Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu