Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Francúzske úrady vyhostili Čečenca, ktorému vo vlasti hrozí mučenie

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzske úrady deportovali do Ruska utečenca z Čečenska, ktorý pred francúzskym súdom dokázal, že bol v Čečensku násilím päť mesiacov zadržiavaný na základni ruskej polície osobitného určenia (OMON).

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo svojom vyhlásení z nedele uviedla, že je týmto prípadom hlboko znepokojená a varovala, že čečenskému občanovi po návrate do Čečenska hrozí mučenie a zlé zaobchádzanie. K deportácii čečenského občana Magomeda Gadajeva došlo 9. apríla, informoval v pondelok spravodajský portál Meduza.io. Gadajeva z Francúzska deportovali napriek tomu, že si v deportačnom väzení pred odletom rozrezal brucho, dodal portál Meduza.io.

Gadajevovi sa z Čečenska podarilo ujsť v roku 2010. Vlani na jeseň bol však vo Francúzsku zadržaný. Stalo sa tak v rámci záťahov francúzskej polície, ku ktorým pristúpila po vražde stredoškolského učiteľa Samuela Patyho a sústredila sa na osoby kaukazského pôvodu. K tejto komunite totiž patril aj Patyho vrah. Francúzske úrady Gadajeva následne poslali do deportačného tábora. Vyhostenie bolo pozastavené, keď sa Gadajev nakazil koronavírusom.

V Gadajevovom prípade sa angažovali viaceré ľudskoprávne organizácie. Jeho právnik Arnaud Toulouse sa snažil dokázať, že návrat do Ruska bude pre jeho klienta znamenať ohrozenie života. Uvažovalo sa preto aj o možnosti deportovať ho do Poľska, odkiaľ prišiel do Francúzska. Ukázalo sa však, že v Poľsku už jeho štatút utečenca zrušili. Poľské migračné orgány mali do konca apríla rozhodnúť o tom, či Gadajevovi poskytnú ochranu na poľskom území a nevydajú ho do Ruska. Ak by poľské úrady nevyriešili problém v Gadajevov prospech, začalo by sa vo Francúzsku súdne konanie o udelení politického azylu.

Minulý týždeň, 8. apríla, bol však Gadajev opäť zadržaný, keď sa prišiel hlásiť na políciu. Následne francúzske úrady rozhodli o jeho vyhostení. V Rusku je Gadajev svedkom v trestnom prípade mučenia a zneužitia právomoci čečenskými policajtmi. Táto kauza sa začala vyšetrovať po únose obyvateľa mesta Groznyj Islama Umarpašajeva z decembra roku 2009, ktorý bol na základni OMON zadržiavaný do apríla 2010. V tom čase sa tam nachádzal aj Gadajev, ktorý bol podozrivý z prepojenia s protivládnymi ozbrojencami.

Viac o téme: MučenieVyhostenieFrancúzskoČečensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu