Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Najväčší štadión vo Francúzsku sa zmenil na vakcinačné stredisko

Očkovanie vo Francúzsku
Očkovanie vo Francúzsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

PARÍŽ - Francúzsko v utorok dočasne premenilo svoj najväčší štadión, Stade de France, na gigantické vakcinačné centrum. Stalo sa tak v čase, keď sa francúzska vláda snaží dodržať svoj prísľub o výraznom zrýchlení očkovania proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19, informovala tlačová agentúra AFP.

Štadión Stade de France postavili na severnom okraji Paríža pre majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré sa vo Francúzsku konali v roku 1998. Má kapacitu viac než 80.000 miest na sedenie a zvyčajne je vyhradený pre vrcholové športové podujatia, akými sú medzinárodné futbalové a ragbyové zápasy, alebo aj pre veľké koncerty populárnej hudby. Od utorkového rána sa však pred ním tvorili zástupy ľudí čakajúcich na vakcínu proti koronavírusu. Stade de France je nateraz posledným z francúzskych štadiónov, z ktorých sa v ostatnom čase stali tzv. "vakcínodromy".

Juhofrancúzske mesto Marseille v marci otvorilo pre vakcinačné účely svoj velodróm, zatiaľ čo mesto Lyon na východe krajiny nasledovalo jeho príklad minulý týždeň a poskytlo zdravotníkom svoj Groupama Stadium. Len počas veľkonočného víkendu tu zaočkovali zhruba 10.000 ľudí.

Stade de France, v ostrom kontraste s honosnými podujatiami, ktoré sa na ňom konajú, leží v najchudobnejšej oblasti Francúzska, všíma si AFP. Departement Seine-Saint-Denis je mimoriadne tvrdo zasiahnutý covidovou epidémiou; tamojšie úrady registrujú trojnásobne vyšší počet prípadov infekcie, než je hranica vyžadujúca vyhlásenie núdzového stavu. Zdravotnícke úrady hodlajú na štadióne v krátkodobom horizonte podávať 10.000 očkovacích látok týždenne.

Francúzsko momentálne zažíva tretiu vlnu koronavírusovej pandémie. Počet pacientov, ktorých stav si vyžaduje hospitalizáciu na jednotkách intenzívnej starostlivosti, začína prekonávať najhoršie úrovne z druhej vlny v novembri 2020. Vláda v reakcii na tento vývoj rozšírila regionálne opatrenia vrátane nočného zákazu vychádzania a cestovných obmedzení na celú krajinu, pričom uzavrela aj školy.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sľúbil prudké zrýchlenie vakcinačnej kampane; do polovice mája chce dosiahnuť, aby zo 67 miliónov obyvateľov dostalo vakcínu 20 miliónov osôb a do polovice júna 30 miliónov osôb.

Viac o téme: ŠtadiónStrediskoFrancúzskoKoronavírusVakcinačné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu