Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemeckí teológovia kritizovali postoj Vatikánu k homosexuálnym zväzkom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BERLÍN - Viac ako 230 profesorov katolíckej teológie v Nemecku a ďalších nemecky hovoriacich krajinách podpísalo spoločné vyhlásenie, v ktorom protestujú proti nedávnej deklarácii Kongregácie pre náuku viery, že v katolíckej cirkvi nie je možné udeľovať požehnanie zväzkom osôb rovnakého pohlavia.

Ako uviedla agentúra AP, teológovia vyslovili nesúhlas s týmto dokumentom kongregácie, ktorý sa podľa nich "vyznačuje paternalisticky nadradeným charakterom a diskriminuje homosexuálov a ich životné plány". "Rozhodne sa dištancujeme od tejto pozície," dodali teológovia vo svojom vyhlásení. "Veríme, že život a láska párov rovnakého pohlavia nemá pred Bohom menšiu hodnotu ako život a láska ktoréhokoľvek iného páru," píše sa vo vyhlásení teológov.

Kongregácia pre náuku viery v odpovedi na tzv. dubium (pochybnosť), ktoré jej bolo predložené, minulý týždeň uviedla, že v katolíckej cirkvi nie je dovolené, aby kňazi požehnávali homosexuálne páry, ktoré žiadajú nejaký druh náboženského uznania svojho zväzku. Kongregácia však nabáda, aby sa rozlišovalo medzi požehnaním zväzkov osôb rovnakého pohlavia a prijatím a požehnaním homosexuálov v katolíckej cirkvi.

Dokument kongregácie zapadá do rámca "úprimnej vôle prijať a sprevádzať homosexuálne osoby, ktorým sa ponúkajú cesty rastu vo viere", ako to ustanovuje aj pápežská exhortácia Amoris laetitia, kde sa hovorí o "potrebnej pomoci ponúknutej homosexuálnym osobám na pochopenie a plné uskutočnenie Božej vôle v ich živote", poznamenal spravodajský portál Vatican News.

Zásadné v texte Kongregácie pre náuku viery je rozlíšenie medzi osobami a zväzkami. Portál Vatican News upozornil, že záporná odpoveď týkajúca sa požehnania zväzkov totiž neznamená žiadny súd o jednotlivých osobách, ktoré "musia byť prijímané s úctou, súcitom a ohľaduplnosťou" a bez "akéhokoľvek náznaku nespravodlivej diskriminácie", čo je zakotvené aj v dokumentoch cirkvi. Dokument kongregácie tiež tvrdil, že zväzky homosexuálov "nie sú súčasťou Božieho plánu" a že akékoľvek ich sviatostné uznanie by sa mohlo zameniť za manželstvo.

Spravodajský portál Vatican News informoval, že pápež František bol o záležitosti informovaný a "dal svoj súhlas" na publikovanie odpovede i vysvetľujúcej nóty, ktorá ju sprevádza. Vyhlásenie zverejnené minulý týždeň Kongregáciou pre náuku viery podľa AP "potešilo konzervatívcov" a "skľúčilo obhajcov katolíkov" z radov komunity LGBT.

Cirkev v Nemecku je v popredí snáh o otvorenie diskusie o citlivých otázkach, akým je aj učenie cirkvi o homosexualite. Vo vyhlásení profesorov teológov, ktoré vypracovala pracovná skupina na univerzite v Münsteri, sa uvádza, že vatikánskej nóte chýba "teologická hĺbka" i "argumentačná presnosť". Vyhlásenie podpísali profesori teológie z Nemecka, Rakúska, Švajčiarska a Holandska.

Viac o téme: ZväzkyKritikaPostojHomosexuálneNemeckoVatikánTeológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu