Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Španieli sa odmietajú slniť s rúškami: VIDEO Minister verí v zdravý rozum

Koronavírus v Španielsku Zobraziť galériu (3)
Koronavírus v Španielsku (Zdroj: SITA/AP)

MADRID - Niektoré španielske regióny, vrátane Baleárov, Kanárskych ostrovov, Valencie či Katalánska odmietajú vyžadovať od návštevníkov pláží rúška, ak ľudia dodržia bezpečné vzájomné odstupy. Katalánsky minister vnútra podotkol, že ide o záležitosť zdravého rozumu.

VIDEO Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita, či kto sa má dať zaočkovať

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

Povinnosť nosiť rúška na verejnosti bez ohľadu na vzdialenosť od ostatných zaviedla španielska vláda tento týždeň. Avšak už deň po tom, čo opatrenie vyšlo v zbierke zákonov, španielske ministerstvo zdravotníctva zvolalo expertnú skupinu zástupcov regiónov, ktorá má dohodnúť, ako formulovať výnimky z tohto zákona, informoval v sobotu denník El País.

Koronavírus v Španielsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

„Ak sa budete slniť na pláži či kúpať, nie je potrebné mať rúško, keď dodržíte bezpečnú vzdialenosť od ostatných,“ povedal cez víkend katalánsky minister vnútra Miquel Samper. Dodal, že ide čisto o záležitosť zdravého rozumu. Podobne sa vyjadrili aj členovia vlád ďalších španielskych regiónov.

Problém ale podľa denníka El País spočíva v tom, že podľa zákona by sa rúška mali na verejnosti nosiť stále bez ohľadu na vzdialenosť od ostatných. Opatrenia neplatia pre deti mladšie ako šesť rokov.

Rúška sú na verejnosti v Španielsku povinné už od vlaňajšieho mája. Vtedy ich ústredná španielska vláda nariadila nosiť vo vnútorných verejných priestoroch a tiež vonku, ak nie je možné dodržať bezpečnú vzdialenosť. Pravidlá pre nosenie rúšok následne v lete na celonárodnej úrovni prestali platiť, zaviedli ich potom ale jednotlivé autonómne regióny, ktoré si stanovili vlastné opatrenia proti šíreniu koronavírusu, vrátane rúšok.

Viac o téme: PlážRúškaŠpanielskoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu