Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maroko kritizuje Španielsko za poskytnutie liečby vodcovi hnutia za nezávislosť

Španielsky premiér Pedro Sanchez
Španielsky premiér Pedro Sanchez (Zdroj: SITA/Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP)

RABAT - Marocká vláda v nedeľu slovne odsúdila konanie Španielska, ktoré s cieľom poskytnutia zdravotnej starostlivosti prijalo Ibráhima Gálího, vodcu hnutia bojujúceho za nezávislosť Západnej Sahary od Maroka. Informovala o tom agentúra AP.

Španielske úrady minulý týždeň oznámili, že Gálího hospitalizovali s ochorením COVID-19. Gálí je na čele hnutia Front Polisario, ktoré dlhodobo bojuje za nezávislosť Západnej Sahary od Maroka, píše AP. Marocké ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo španielskeho veľvyslanca v Maroku Ricarda Díeza-Hochleitnera, aby "poskytol vysvetlenie v súvislosti s postojom španielskej vlády", píše na svojej webovej stránke denník El Diario.

Španielska ministerka zahraničných vecí Arancha Gonzálezová Layová v piatok podľa El Diaria uviedla, že Gálího do Španielska prijali "z výhradne humanitárnych" dôvodov. Západná Sahara, rozľahlá púštna oblasť ležiaca na atlantickom pobreží Afriky, je spornou bývalou kolóniou Španielska. Maroko má pod kontrolou 80 percent územia vrátane lokalít na ťažbu fosfátu a lukratívnych oblastí rybolovu.

Viac o téme: LiečbaHnutieŠpanielskoMaroko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu