Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Posádka z vrtuľníka smrti na FOTO: Miliardár Kellner zahynul na Aljaške spolu s elitnými vodcami

Petr Kellner spolu so štyrmi mužmi zahynul pri páde vrtuľníka. Zobraziť galériu (9)
Petr Kellner spolu so štyrmi mužmi zahynul pri páde vrtuľníka. (Zdroj: PPF, Instagram, Facebook)

ANCHORAGE - S elitnými horskými vodcami a v lokalite, ktorá je po dlhé roky stredom vesmíru adrenalínového lyžovania a lákadlom aj pre tých najlepších športovcov. Tak strávil posledné chvíle svojho života najbohatší Čech Petr Kellner, ktorý cez víkend zahynul pri havárii vrtuľníka v horách na Aljaške. V rezorte, kde bol ubytovaný, sa práve konalo finálové kolo súťaže organizovanej legendou snowboardingu Travisom Riceom.

Kto bol Petr Kellner (†56)? FOTO Tajomný miliardár s obrovským majetkom, ktorý sa vyhýbal publicite

Stredisko Tordrillo Mountain Lodge leží severozápadne od mesta Anchorage na úpätí pásma Tordrillo Mountains. Prevádzkovatelia ho označujú za najluxusnejší rezort na Aljaške a lákajú na vírivky, "päťhviezdičkovú" kuchyňu aj jedinečné možnosti pre lyžovanie a snowboarding s pomocou leteckej dopravy.

Aljaška je vďaka množstvu nedotknutých svahov a klimatickým podmienkam už niekoľko desaťročí takmer posvätným miestom pre mnohých vyznávačov jazdy vo voľnom teréne. Medzi tých sa podľa všetkého radil aj Kellner. Hovorkyňa Tordrillo Mountain Lodge o českom miliardárovi po víkendovom nešťastí hovorila ako o vernom a častom klientovi.

Miesto sa v posledných rokoch stalo východiskom pre dobrodružstvo tých najlepších svetových snowboardistov, ako je napríklad Jeremy Jonesnebo či už spomínaný Rice, ktorý si pohorie Tordrillo Mountains v posledných rokoch obzvlášť obľúbil. Už pred desiatimi rokmi tu natáčal segment pre svoj film The Art of Flight a tento rok sa sem vrátil znova.

Okrem Kellnera zahynuli ďalší štyria muži

Rezort pri jazere Judd Lake a okolitý terén boli od 20. do 27. marca dejiskom finále jeho súťaže Natural Selection, v ktorej elitní americkí a kanadskí jazdci predvádzali svoje zručnosti v prašane. S Riceom v tejto súvislosti spolupracoval aj horský vodca Sean McManamy, ktorý bol jednou z piatich obetí sobotňajšej leteckej nehody.

Sean McManamy
Zobraziť galériu (9)
Sean McManamy  (Zdroj: Instagram/Sean McManamy)

Posádka z vrtuľníka smrti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Sean McManamy)

Tordrillo Mountain Lodge na svojom webe uvádza, že 38-ročný rodák z východného pobrežia USA mal mnohoročné skúsenosti s pohybom v aljašských horách. "Ako horský vodca Sean viedol rad expedícií vrátane výstupov rôznymi cestami na vrchol Denali (najvyššia hora USA Mount McKinley)," uvádza jeho vizitka.

Gregory Harms
Zobraziť galériu (9)
Gregory Harms  (Zdroj: Instagram/Greg Harms)

Gregory Harms
Zobraziť galériu (9)
Gregory Harms  (Zdroj: Instagram/Greg Harms)

Ešte skúsenejším horalom bol Gregory Harms, ktorý cez víkend zahynul po viac než 20 rokoch práce vo vysokohorskom prostredí. "Greg bol jedným z najskúsenejších vodcov v brandži," povedala agentúre AP hovorkyňa Tordrillo Mountain Lodge Mary Ann Pruittová.

Na Grega spomínajú jeho kamaráti

My brother from another mother. Way to soon! Land and Slay forever 🤘🏽🙏 Greg Harms

Uverejnil používateľ Kevin Quinn Nedeľa 28. marca 2021

Aljašská polícia na webe informovala, že medzi obeťami bol aj päťdesiatročný Čech Benjamin Larochaix. Podľa Českej televízie išlo o trénera freestyle snowboardingu a zakladateľa amatérskeho Teamu PPF, ktorý mal sponzovať práve Kellner.

Benjamin Larochaix
Zobraziť galériu (9)
Benjamin Larochaix  (Zdroj: Instagram/Benjamin Larochaix)

Poslednou obeťou je 33-ročný pilot Zachary Russel, za ktorého urobili jeho známi internetovú zbierku. "Zach sa narodil, aby lietal na Aljaške! Už od mladého veku bol predurčený k tomu, aby bol pilotom vrtuľníka. Stanovil si veľké ciele a splnil všetky z nich - jeho hlavným cieľom bol heliskiing s firmou, pre ktorú túžil pracovať. Zach mal vrúcny úsmev, nákazlivý smiech a milovali ho všetci, ktorí sa s ním stretli. Bude sa na neho spomínať ako na lojálneho, milujúceho, láskavého a veľkorysého syna, brata, snúbenca a priateľa," píše sa v popise na stránke GoFundMe.

Zachary Russel
Zobraziť galériu (9)
Zachary Russel  (Zdroj: FB/Zachary Russel)

Jediný preživší

Fotograf a bývalý český reprezentant v snoubordingu, 48-ročný David Horváth, je jediným zachráneným. Hospitalizovaný bol v nemocnici Providence Alaska Medical Center v Anchorage a jeho stav je vážny, uviedol v pondelok hovorca nemocnice. Rozsah Horváthových zranenie nie je známy.

David Horváth
Zobraziť galériu (9)
David Horváth  (Zdroj: profimedia.sk)

Okolnosti sobotňajšieho pádu vrtuľníka pri ľadovci Knik Glacier sa vyšetrujú. "Pre náš personál, pre komunitu, ktorej sme súčasťou, a pre rodiny zomrelých je to zdrvujúca správa," uviedol k tragickej udalosti rezort. Prvé informácie zatiaľ hovoria o tom, že vrtuľník vrazil do hory tesne pod hrebeňom, ktorý sa mu už nepodarilo preletieť.

Viac o téme: Vrtuľník AljaškaPetr Kellner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu