Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vatikán potrestal dvoch poľských duchovných, ktorí kryli prípady zneužívania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VATIKÁN - Vatikán v pondelok vyhlásil, že dvaja poľskí duchovní, ktorí kryli prípady pohlavného zneužitia v rámci rímskokatolíckej cirkvi, musia finančne prispieť do fondu na pomoc obetiam a majú zakázané celebrovať omše na verejnosti.

Veľvyslanectvo Svätej stolice v Poľsku tiež uviedlo, že bývalý biskup z mesta Kalisz Edward Janiak a emeritný arcibiskup Slawoj Leszek Glódž z Gdanska budú musieť opustiť svoje bývalé diecézy, informovala agentúra AFP.

Vo vyhlásení apoštolskej nunciatúry (vatikánskeho veľvyslanectva) v Poľsku sa tiež uvádza, že Janiak a Glódž boli potrestaní "na základe ustanovení Kódexu kánonického práva" a nových noriem vydaných pápežom Františkom v boji proti pohlavnému zneužívaniu duchovnými.

Vlani v auguste pápež František prijal Glódžovu rezignáciu v súvislosti s obvineniami, že zanedbal preverovanie správ o pohlavnom zneužívaní neplnoletých osôb kňazmi vo svojej gdanskej arcidiecéze. V októbri následne vatikánsky veľvyslanec oznámil odvolanie Janiaka, ktorý bol tiež obvinený z toho, že vo svojej kaliszkej diecéze kryl prípady pohlavného zneužívania spáchané kňazmi.

Viac o téme: ZneužívanieDuchovníPoľskoVatikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu