Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vojenské cvičenie v Arktíde: VIDEO Ruské jadrové ponorky sa postarali o unikátny manéver

Ponorka preborila aj hrubý ľad Zobraziť galériu (3)
Ponorka preborila aj hrubý ľad (Zdroj: FB/Ministerstvo obrany Ruskej federácie)

MOSKVA - Hneď tri ruské atómové ponorky s raketami na palube sa zrazu vynorili na hladinu Severného ľadového oceánu po tom, čo počas cvičenia prelomili arktický ľad s hrúbkou poldruha metra.

Trenice medzi Európskou úniou a Ruskom: Vzťahy mali dosiahnuť historické dno, Moskva reaguje!

Oznámil to v piatok veliteľ ruského vojenského námorníctva Nikolaj Jevmenov počas videoporady s prezidentom Vladimirom Putinom. Komplikovaný manéver podnikli ponorky "prvýkrát v dejinách ruského námorníctva", uviedol admirál s tým, že ponorky sa dokázali v stanovený čas vynoriť v okruhu 300 metrov.

Vojenské cvičenie v Arktíde:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo obrany Ruskej federácie)

Kremeľ sa usiluje o posilnenie obrany v Arktíde, o ktorej Putin hovoril ako o životne dôležitej oblasti pre ruské záujmy, pretože klimatické zmeny robia tieto nehostinné končiny prístupnejšími, pripomenula agentúra Reuters.

Rusko si urobilo žarty z blokády v Sueze: VIDEO Kapitán pred uviaznutím nakreslil s loďou obrovský penis

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo zábery, ako sa veže ponoriek za hlasitého trieštenia ľadu vynárajú na hladinu. Po vynorení jednej z ponoriek sa na veži objaví námorník, ktorý zamáva rukou na kameru. "Táto arktická expedícia nemá v sovietskej a novodobej ruskej histórii obdobu," vyhlásil Putin podľa Reuters.

Cvičenie sa konalo v blízkosti súostrovia Zem Františka Jozefa v Severnom ľadovom oceáne a bolo zamerané na preverenie ruskej vojenskej techniky v extrémnych poveternostných podmienkach. Súčasťou cvičenia bolo aj vystreľovanie torpéd z ponoriek či prelet Severného pólu dvoma diaľkovými prepadovými stíhačkami MiG-31, ktoré si doplnili palivo za letu.

Vojenské cvičenie v Arktíde:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo obrany Ruskej federácie)

Tieto stíhačky od vlaňajšieho decembra pôsobia v Anadyre na Čukotke, ktorá má námornú hranicu so Spojenými štátmi, a od tohtoročného januára aj so súostrovím Nová Zem, odkiaľ prvýkrát kontrolujú vzdušný priestor v ruskej Arktíde, poznamenala agentúra Interfax.

Viac o téme: CvičenieĽadPrelomeniePonorkyRuskoVladimir PutinArktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu