Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V tejto krajine odhalili dvojitú mutáciu KORONAVÍRUSU: Obavy zo zvýšenia rizika nákazlivosti

Zdravotníčka v Indii Zobraziť galériu (3)
Zdravotníčka v Indii (Zdroj: SITA/AP Photo/Manish Swaru)

DILLÍ - India ohlásila zo štátu Maháraštra prípady dvojitej mutácie nového koronavírusu. Podľa ministerstva zdravotníctva môže takýto variant zvýšiť riziko nákazlivosti. India má od začiatku pandémie potvrdených viac ako 11,7 milióna prípadov nákazy, a je tak v absolútnych číslach za Spojenými štátmi a Brazíliou treťou najviac zasiahnutou krajinou sveta. Covid-19 tam usmrtil vyše 160-tisíc ľudí.

Hrozí ďalšia smrteľná PANDÉMIA: Hľadá sa "zviera X"! Vedci varujú pred novou nákazou

V stredu India oznámila za uplynulý deň 47 267 nových prípadov a 275 úmrtí, čo je ďalšie potvrdenie rastu počtu prípadov nákazy od začiatku marca.

India tiež teraz skúma výskyt variantov vírusu. Vo vzorke 10 787 pozitívnych nálezov jej virológovia objavili 736 variantov mutácie prvýkrát zistenej v Británii, 34 prípadov juhoafrického variantu a jeden prípad brazílskeho.

V tejto krajine odhalili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri)

Genetickou analýzou vírusu sa zaoberá desať laboratórií. Vírusové mutácie sú bežné, väčšina z nich nie je významná a nijako neovplyvňuje infekčnosť ani schopnosť vyvolať závažné komplikácie, uvádza server BBC. Rýchlejšie šírenie ale spôsobujú varianty označované ako britský a juhoafrický a v niektorých prípadoch môžu mať vplyv aj na úmrtnosť.

Dvojitú mutáciu indický virológ Sahid Džamila charakterizoval ako dve mutácie, ktoré sa vyskytujú spoločne na tom istom víruse. "Môže to vírusu umožniť, aby sa vyhol imunitnému systému a ľahšie sa šíril," povedal Džamila.

Koronavírus v Indii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rajanish Kakade)

Indické úrady uvádzajú, že je India v problémovej fáze epidémie, pretože zdravotnícky systém je po roku boja vyčerpaný. Niektoré štáty začali obnovovať reštrikcie a vyhlasovať zákazy vychádzania. Najväčšie mestá Dillí a Bombaj zaviedli náhodné rýchle testovanie na letiskách, staniciach a rušných miestach vrátane nákupných stredísk. 

Viac o téme: IndiaKoronavírusCovid.19Dvojitá mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu