Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rakúsko hlási zvláštny prípad: Pacientka (80) sa nakazila dvoma mutáciami KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

INNSBRUCK - V Tirolsku bola hospitalizovaná pacientka, ktorá bola napriek očkovaniu Covid infikovaná dvoma mutáciami koronavírusu. To vyvoláva otázky.

V tejto krajine odhalili dvojitú mutáciu KORONAVÍRUSU: Obavy zo zvýšenia rizika nákazlivosti

Prípad bol ojedinelý nielen v Rakúsku: Ako zistili rakúske médiá, minulú sobotu bola pacientka prijatá do nemocnice v meste Schwaz (Tirolsko) a bolo podozrenie, že má dvojnásobnú nákazu koronavírusom. Približne 80-ročná pacientka dostala súčasne britskú a juhoafrickú mutáciu. A to, hoci už mala dostať prvé očkovanie proti Covidu. Za daných okolností sa jej darí. Ale ako prvá pacientka s dvoma covidovými mutáciami vyvolala veľa otázok.

Hovorca spolkovej krajiny Tirolsko potvrdzuje: „V priebehu analýz v okrese Schwaz sa za posledných pár dní vyskytlo okolo 20 prípadov britskej vírusovej mutácie, ktoré by mohli vykazovať ďalšie mutačné charakteristiky.“ Konkrétne ide o britský variant B.1.1.7 s juhoafrickým doplnkom E484K.

Prípad sa preveruje - preventívne sa podľa šéfa zdravotníckeho úradu vo Schwazi Michaela Brandla preventívne predlžuje povinnosť výjazdového testu vo Schwazi o jeden týždeň do 1. apríla do polnoci.

Rakúsko hlási zvláštny prípad:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vírus môže byť ešte infekčnejší

Prvý pacient s „dvojitou“ infekciou koronavírusom postavil lekárov pred hádanku. Agentúra pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES) o údajne dvojnásobne infikovanej tirolskej žene povedala: „Žiadny takýto prípad nebol opísaný.“ O niečo neskôr prišlo vysvetlenie: „Nejde o infekciu dvoma variantmi, ale o britskú s ďalšou mutáciou.“

Existujú náznaky, že vírus sa tak môže ľahšie ukotviť na bunkách, to znamená, že by bol ešte infekčnejší. Reinfekcia je možná aj po chorobe, ktorá už bola prekonaná. „Na tieto otázky sa zameriava aj očkovacia štúdia spoločnosti MedUni Innsbruck vo Schwazi,“ uviedla AGES.

Viac o téme: RakúskoTirolskoMutácieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu