Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Komisárka Rady Európy vyjadrila znepokojenie nad mierou rasizmu v Portugalsku

Dunja Mijatovičová
Dunja Mijatovičová (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Bandic)

LISABON - Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v stredu vydala správu, v ktorej upozorňuje na narastajúcu mieru rasizmu a pretrvávanie diskriminácie v Portugalsku. Informovala o tom agentúra AP.

Komisárka vyjadrila znepokojenie nad zvyšujúcim sa počtom rasovo motivovaných trestných činov a nenávistných prejavov voči Rómom a obyvateľom afrického pôvodu v Portugalsku a odporučila, aby tamojšie orgány "urgentne" prijali potrebné opatrenia.

Uviedla tiež, že je "hlboko znepokojená správami o rasovo motivovanom konaní policajtov a tvrdeniami, že do niektorých segmentov polície sa infiltrovali krajne pravicové extrémistické hnutia". Tieto správy prichádzajú v čase vzostupu novej protimigračnej pravicovo-populistickej strany Chega (Stačilo), ktorá sa ziskom kresla v parlamente prebojovala do politického mainstreamu a upozornila na seba v nedávnom súboji o prezidentské kreslo.

Súčasné problémy pramenia aj z "neobjektívnych predpokladov a stereotypov", ktoré sa stali súčasťou koloniálneho dedičstva krajiny, píše sa v správe Rady Európy, ktorá žiada preskúmanie toho, ako školy vysvetľujú dejiny niekdajšej portugalskej ríše a obchodu s otrokmi.

Samotná portugalská vláda minulý rok uznala, že rasizmus sa stal problémom. V novembri minulého roka zriadila výbor na posúdenie spôsobov jeho riešenia vrátane pripravovaného zverejnenia národného plánu boja proti rasizmu a diskriminácii na obdobie 2021 - 2025. Úrady tiež prisľúbili, že v priebehu tohto roka odštartujú kampaň za zvýšenie povedomia verejnosti v súvislosti s rasizmom a diskrimináciou a zároveň preskúmajú náborovú politiku v polícii.

Viac o téme: RasizmusPortugalskoDunja MijatovičováKomiskárka Rady Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu