Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Konferencia o budúcnosti Európy je aj našou konferenciou, tvrdí Korčok

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Maarty)

BRUSEL - Dvanásť členských krajín EÚ v rámci začínajúcej sa Konferencie o budúcnosti Európy pomenovalo spoločné prieniky pre užšiu spoluprácu v riadení tejto debaty o politických prioritách. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu slovenskej diplomacie. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok (nominant SaS) konferenciu označil za "otvorenú iniciatívu, ku ktorej sú pozvané aj ďalšie členské štáty".

"S dvanástimi členskými štátmi sme sa zhodli, že európsky projekt musí prinášať konkrétne výsledky pre našich občanov," uviedol Korčok. "Zároveň chceme, aby sa výstupy z národných občianskych diskusií riadne premietli do rozhodovacieho procesu na európskej úrovni, aby sa občianske príspevky nestratili, ale brali vážne," dodal.

Dvanástka krajín (Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Holandsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Rakúsko, Slovensko a Švédsko) sa v spoločnom dokumente chce zasadiť za efektívnu Európsku úniu založenú na pravidlách. Vlády týchto členských štátov sú pripravené úzko spolupracovať napríklad pri ochrane a podpore právneho štátu a základných hodnôt EÚ, pri riadení hospodárskej obnovy, zelenej a digitálnej tranzícii či pri zlepšení fungovania vnútorného trhu.

Myšlienku Konferencie o budúcnosti Európy predstavila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojom programovom zameraní v decembri 2019. Pôvodne sa mala začať v máji 2020 a trvať dva roky. Z dôvodu pandémie však začiatok konferencie posunuli. Jej formálny začiatok sa očakáva na podujatí 9. mája.

Viac o téme: KonferenciaBudúcnosťEurópaIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu