Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obrovská nákladná loď narazila na plytčinu: Zablokovala najrušnejšie obchodné trasy na svete

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Suez Canal Authority via AP)

KÁHIRA - Suezský prieplav v Egypte zablokovala v utorok obria nákladná loď, ktorá nabehla na juhu prieplavu na plytčinu. Na miesto bolo vyslaných osem vlečných člnov, ktoré plavidlo s dĺžkou 400 metrov a šírkou 59 metrov pomáhali vyslobodiť. Márne. Na odstraňovaní piesku a bahna pracujú bagre, ktoré budú musieť odstrániť desaťtisíce metrov kubických zeminy.

Webová stránka Vesselfinder, ktorá sleduje pohyb lodí, uviedla, že na južnej a severnej strane prieplavu sa zastavilo 210 plavidiel a čakalo na povolenie na preplávanie. Boli medzi nimi aj ropné tankery a analytici spočítali, že odklon trasy od Suezu by znamenal 15-dňové oneskorenie.

Podľa agentúry AP sa nákladná kontajnerová loď Ever Given, patriaca k najväčším na svete, v utorok otočila nabok priečne cez vodný kanál a zablokovala všetku dopravu v egyptskom Suezskom prieplave. Hrozilo, že sa naruší celosvetový systém lodnej dopravy, ktorý už aj tak má problémy spôsobené pandémiou koronavírusu. Suezský prieplav je neobyčajne významný pre námornú dopravu, pretože umožňuje lodiam preplávať zo Stredozemného do Červeného mora, a naopak, bez oboplávania Afriky.

Obrovská nákladná loď narazila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Suez Canal Authority via AP)

Kontajnerová loď Ever Given, plaviaca sa pod vlajkou Panamy, ktorá preváža tovar medzi Áziou a Európou, zostala v utorok "trčať" v úzkom, umelo vytvorenom kanáli oddeľujúcom kontinentálnu Afriku od Sinajského polostrova. Zatiaľ nie je presne známe, čo spôsobilo vybočenie lode. Celosvetová spoločnosť lodnej dopravy a logistiky GAC uviedla, že loď Ever Given postihol "celkový výpadok, keď sa plavila smerom na sever".

Nehodu spôsobil silný vietor

Evergreen Marine, veľká lodná spoločnosť so sídlom na Taiwane, ktorá má plavidlo v prevádzke, vo vyhlásení pre AP napísala, že loď Ever Given zdolal silný vietor, keď vošla z Červeného mora do Suezského prieplavu, ale žiadne jej kontajnery sa nepotopili.

Aj nemenovaný egyptský predstaviteľ pripísal nehodu silnému vetru v oblasti. Egyptskí meteorológovia informovali, že oblasť postihli v utorok silný vietor a piesková búrka - vietor mal v nárazoch rýchlosť 50 kilometrov za hodinu.

Obrovská nákladná loď narazila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Suez Canal Authority via AP)

Celá posádka je v poriadku, žiadny jej člen nie je nezvestný. Nie sú hlásené zranenia ani znečistenie životného prostredia, uviedla firma Bernhard Schulte Shipmanagement. Podľa skorších satelitných záberov uviaznutá loď blokovala Suezský prieplav tak, že jej predok sa dotýkal východnej steny prieplavu a zadná časť lode západnej steny.

Viac o téme: LoďPlytčinaEgyptEver Given
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu