Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bratia obvinení z vraždy maltskej novinárky žiadajú o milosť výmenou za informácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VALLETTA - Bratia Alfred a George Degiorgiovci, obvinení z vraždy maltskej investigatívnej novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej, požiadali v utorok o udelenie prezidentskej milosti. Imunitu pred trestným stíhaním sa pokúšajú získať výmenou za poskytnutie dôkazov spájajúcich vrcholných politikov s touto vraždou i ďalšími trestnými činmi. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Bratia Degiorgiovci podali svoje žiadosti o udelenie prezidentskej milosti presne mesiac po tom, ako Vince Muscat - tretí muž obvinený z vraždy Galiziovej - na súde priznal svoj diel viny na tomto trestnom čine a súhlasil, že bude vypovedať proti obom bratom a ďalším osobám. 

Alfred Degiorgiov vo svojej žiadosti tvrdí, že má informácie, ktoré môžu spojiť s vraždou novinárky bývalého ministra. Okrem toho má správy, že jeden zo súčasných ministrov bol zapletený do pokusu o lúpež. Druhý z bratov tvrdí, že má informácie o dvoch nevyriešených bombových útokoch na automobily, a ďalšej, bližšie nešpecifikovanej vražde.

Žiadosti bratov o milosť posúdia maltský policajný komisár a generálny prokurátor, posledné slovo bude mať premiér a jeho kabinet, píše DPA. Nadácia, ktorú založila Galiziovej rodina, v utorok oznámila, že je proti tomu, aby bola bratom udelená milosť.

Caruanová Galiziová prišla o život 16. októbra 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile. Muscata s bratmi Georgeom a Alfredom Degiorgiovcami zatkli v decembri 2017. Obvinili ich zo zaobstarania, nastraženia a odpálenia bomby. Muscata výmenou za jeho priznanie namiesto doživotného trestu odsúdili na 15 rokov väzenia.

Zo spolupáchateľstva je obvinený aj multimilionár a podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý mal kontakty v najvyšších politických kruhoch. Fenech tieto podozrenia odmieta. Na výsluchoch však tvrdil, že novinárkinu smrť si želal Keith Schembri, šéf kancelárie maltského expremiéra Josepha Muscata.

Viac o téme: VraždaMilosťNovinárkaŽiadosťInformácieMalta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu