Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Plán obnovy nesmie zabudnúť na menšiny, uviedol Bukovszky

László Bukovszky
László Bukovszky (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA – Plán obnovy a odolnosti nemôže zabúdať na menšiny žijúce na Slovensku. Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky chápe, že cieľom materiálu je obnova Slovenska, ale hovorí, že nemožno opomenúť ani jazykové práva menšín, hlavne v časti digitalizácie služieb verejnej správy. V stredu o tom informoval vedúci sekretariátu Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny Zoltán Kovács.

"Vítam, že v častiach o vzdelávaní je obšírne a kvalitne spomenutá aj reforma menšinového školstva, ale pri digitalizácii sa na menšiny pozabudlo," uviedol. Ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) a ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniku Remišovú (Za ľudí) na svoje výhrady upozornil. Verí, že jeho pripomienky budú akceptované.

Pre efektívne presadenie menšinových jazykových práv Bukovszky nadviazal kontakt s predstaviteľmi Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Zdôraznil, že jeho prioritou je, aby sa nezabudlo na menšinové jazykové práva. Za posledné roky sa podľa jeho slov najmä v samosprávach podarilo čiastočne presadiť dvojjazyčné formuláre v papierovej podobe, určitý progres však nastal aj v štátnej správe.

"Nesmieme dovoliť, aby prechodom na digitálne platformy stratili príslušníci národnostných menšín svoje ústavné právo na používanie menšinového jazyka v úradnom styku, ako aj práva, ktoré sú im v súčasnosti garantované," dodal Bukovszky.

Viac o téme: MenšinyLászló BukovszkyPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu